Нарушената обонятелна функция

Нарушената обонятелна функция е една от последиците от коронавируса – загубата на способността да надушвате нещо се счита за един от диагностичните маркери на COVID-19.

Според портала Medical News някои пациенти след коронавирус продължават да изпитват проблеми със обонянието си, дори ако се смятат за излекувани.

Те често развиват паросмия, което означава изкривено възприемане на миризми.

„Например, вместо миризма на лимон, болен човек може да усети миризма на развалено зеле, вместо миризмата на шоколад, миризмата на бензин“, обясняват експертите.

Междувременно проучвания на учени от университети в няколко европейски държави (Германия, Великобритания, Полша) показват, че просто упражнение помага за възстановяване на обонянието след коронавирус.

„Трябва да вдишвате поне четири различни миризми два пъти на ден по 15 секунди всяка“, пише Medical News.

Учените препоръчват да практикувате упражнението по този начин в продължение на няколко месеца. Според тях този метод за възстановяване на привичната податливост на миризми помага на възрастните хора, както и на болните, чието обоняние е пострадало особено тежко.

Изследователите смятат, че този метод е ефективен за регенерация на обонянието, нарушено не само от коронавирус.

„Методът се основава на невропластичност – способността на мозъка да компенсира промени или наранявания, настъпили в тялото“, заявяват изследователите.

Виж още:Обясниха защо точно се губи обонянието при зараза с К-19Пандемията от коронавирус хвърли в ужас целия свят. Липсата на лечение плаши хората, а PCR тестовете…Dec 4 2020skafeto.com

4 признака, че сте прекарали К-19 безсимптомноСега Ковид-19 е най-честата диагноза в цял свят. Все повече хора прекарват болестта, а някои за жало…Nov 24 2020skafeto.com

loading...