неочаквана полза

Картофеното пюре е едно от най-лесните за приготвяне ястия, а в същото време е адски вкусно. То може да бъде сервирано като основно, но и като гарнитура, което го прави предпочитан избор от много хора, които нямат много време за готвене. Оказва се, че освен тези предимства, от яденето на пюре има още една неочаквана полза за хората.

Доказано е, че картофено пюре има редица полезни свойства, които се определят от богатия състав на този продукт. То съдържа достатъчно количество витамини, минерали и други биологично активни съставки, необходими за човешкото здраве. Картофите съдържат голямо количество нишесте, редица витамини, захар, аминокиселини, лизин и също минерали – калций, фосфор.

Изследователи от Университета на Илинойс откриха, че яденето на картофено пюре по време на дълги тренировки е също толкова ефективно, колкото специален въглехидратен гел, използван за поддържане на нивата на кръвната захар и повишаване на атлетичните показатели. Откритията на учените са публикувани в списанието Journal of Applied Physiology, пишат от Zdrave.to.

В експеримента 12 души са взели участие в колоездене. Средно всеки от тях е изминал около 267 километра седмично с велосипед. Доброволците са били разделени на случаен принцип в три групи. На първите им е било давано само вода по време на тренировката, на вторите добавки с гел, а на участниците от третата група е било дадено картофено пюре.

„Не открихме разлики между представянето на велосипедистите, които са приемали въглехидрати, като са яли картофи или гелове в препоръчителни количества от около 60 грама на час по време на експеримента“, разказва авторът на изследването Никълъс Бърд. Той отбеляза, че тези, които са консумирали гелове и картофено пюре, са имали по-добри резултати от тези, които пиели само вода. Забележка: Тази статия е с изключително информационна цел. Преди да използвате каквито и да е диети и средства от народната или алтернативната медицина, се консултирайте със своя лекар!Добавете този продукт към ориза и намалете калориите му с 50%Оризът се причислява към въглехидратните храни. Той е не само много вкусен, но е и богат на калории,…Sep 27 2019skafeto.comНатурални продукти срещу „есенни” болки в ставитеС настъпването на есента и пъстротата на цветовете, като че ли се изострят и всичките ни сетива и ця…Sep 25 2019skafeto.com

loading...