Студ. И макар синоптиците да обещават идването на пролетта, като че ли зимата няма край и така уютно се е настанила, че изобщо няма никакви намерения да си тръгва. Освен чисто емоционално, това влияе и на здравословното ни състояние. Много често именно студът отключва появата на инфекции на пикочните пътища – цистити, уретрити. Студът провокира и хронифицирането им.

Всяка жена, която някога през живота си е имала цистит, знае колко мъчително и тежко е това състояние:  “Тоалетната е стаята, в която най-често стоя през последните часове. Уринирането е мъчително и болезнено. Тежки и бавнонижещи се секунди, в които нищо не се случва – накрая, не само че се отделя съвсем малко урина (няколко капки), но това е съпроводено и с ужасно силно парене и  болка. Все едно нещо ме дърпа  и разкъсва. Не мога дори да погледна чашата с вода от страх, че ще ме заведе отново в тоалетната. Не мога да спя, да се храня. Не мога да съм нормален човек.”  Така описва 32-годишната Ана своите оплаквания при цистит.

Какво трябва да знаем, ако страдаме от цистит:
– Да пием повече вода (минимум 2 литра на ден). Колкото повече вода се приема, толкова за по-кратко бактериите престояват в пикочния мехур. Сокът, кафето и безалкохолните напитки не са заместител на водата.
– Препоръчително е да не приемате алкохол, газирани напитки, кафе, шоколад, рафинирани и фабрично консервирани храни.
– Не задържайте урината, когато ви се ходи по малка нужда.
– Носете памучно бельо, избягвайте изкуствените материи.
– Сменяйте често дамските превръзки или тампоните.
– Не носете твърде къси поли през студените месеци.
– Редовното освобождаване на червата е много важно. Запекът има пряко отношение към проблемите на пикочния мехур.
– Включете в менюто си храни и билки с диуретично и пречистващо действие като: целина, магданоз, царевична коса, мечо грозде, бреза, троскот и др.
– Изключете от менюто си всичко пикантно, мариновано и с много подправки.
– Не използвайте женски ароматизирани душове. Това води до унищожаване на нормалната микрофлора във влагалището.

Решението:
Има решение, което да облекчи това мъчително състояние, без да притежава никакви странични ефекти. Най-ефикасното билково средство срещу инфекции на пикочния мехур е Американската червена боровинка. Тя е единственият плод, който е защитен от Френската агенция за безопасност на храните, като средство за лечение срещу Escherichia coli, бактериите, най-чест причинител на цистит. Само червената боровинка съдържа специфични проантоцианиди PACs A, които се прилепват към бактериите и ги „извозват” чрез урината извън организма. Освен това, червената боровинка отделя в урината хипурова киселина, която я подкиселява и потиска бактериалния растеж. За да се осъществи това „извозване” и за да се изчисти тялото oт бактериите, е необходимо да се повиши диурезата.

Точно това правят диуретиците. Те спомагат за изчистването на отделителната система. Като засилват отделянето на течност от тъканите, те елиминират вредните вещества. Освен това по този начин облекчават фалшивите позиви за уриниране. Такава е Златната пръчица. Тя действа диуретично, противовъзпалително и подпомага имунната система. Освен това има противомикробно и болкоуспокително действие. Химичният състав на билката е подробно проучен и клинични проучвания сочат, че цял комплекст от биоактивни вещества допринася за благоприятния ефект при възпаления на отделителната система. От фитолекарствените продукти при уровъзпаления, регистрирани в Германия, например, продуктите, съдържащи Златна пръчица са най-много.

 

Продуктът „CystiRen” (Цистирен) е комбинация от синергично действащи натурални екстракти, които успешно се борят с цистита. Патентованият екстракт от Американска червена боровинка е високо концентриран. Стандартната дневна доза съдържа 72 мг проантоцианидини, осигуряващи бърз лечебен ефект. Екстрактът от Златна пръчица подпомага изхвърлянето на микроорганизми и отпадни вещества от пикочните пътища и бъбреците. Усилва защитните сили срещу инфекции в уринарния тракт. CystiRen не съдържа животински продукти, оцветители и консерванти. Напълно безвреден е и може да се приема от деца, бременни и кърмещи. Може да се използва и като превенция. Повече информация можете да откриете на https://botanic.cc/products/цистирен
Доверете се на природата!