инсулт

Болестите и здравословните проблеми са част от живота ни и никой от нас не е застрахован, че в някакъв момент няма да развие някое заболяване или да бъде покосен от друго. Факт е обаче, че има хора, които са по-лесни мишени за различните болести и си има причина за тази зависимост. Днес ще ви представим едно ново интересно проучване по въпроса.

Консумацията на изцяло безмесни храни намалява риска от сърдечни заболявания, но повишава риска от инсулт, сочи голямо проучване на учени от Оксфорд, цитирано от BBC, предават от actualno.com. Изследването, публикувано в British Medical Journal, включва 48 000 души, пише БГНЕС. Веганите и вегетарианците са имали 10 пъти по-малко случаи на коронарна болест на сърцето на 1000 души в сравнение с ядящите месо хора, но три пъти повече случаи на инсулт. Експерти-диетолози казват, че какъвто и да е диетичният избор на хората, яденето на широка гама от храни е най-доброто за тяхното здраве. Какво ново казва това изследване?

Данните са от проучването EPIC-Oxford, основен дългосрочен изследователски проект, насочен към диетата и здравето. Половината участници, изследвани между 1993 и 2001 година, ядат месо, както и малко над 16 000 вегетарианци или вегани, като 7500 са се описали като пецетарианци (ядящи предимно риба). Участниците са разпитани за менюто им при първоначалното им включване в изследването и отново през 2010 година. Взети са фактори като медицинската им история, тютюнопушенето и физическата активност. Общо са били регистрирани 2820 случая на коронарна болест на сърцето (ИБС) и 1 072 случаи на инсулт – включително 300 хеморагични инсулта, които се случват, когато отслабен кръвоносен съд се спука и кърви в мозъка. Нов удар срещу веганството – ясно е влияението му върху интелектаВеганството е начин на живот, който в последните години придобива все повече популярност както у нас…Sep 10 2019skafeto.com

Установено е, че пецетарианците имат 13% по-нисък риск от ИБС от месоядните, докато вегетарианците и веганите са с 22% по-нисък риск. Но тези участници, които са на растителна диета, са с 20% по-висок риск от инсулт. Изследователите предполагат, че това може да бъде свързано с ниските нива на витамин В12, но заявиха, че са необходими повече изследвания, за да се проучи връзката. Значи ли това, че веганската и вегетарианската диета са нездравословни? Д-р Франки Филипс от Британската диетична асоциация казва, че не – защото това все още е наблюдателно проучване и едва на по-късен етап може да се установи подобна връзка. „Посланието, за всички е, че има смисъл да има добре планирана диета и да ядем разнообразни храни“, добавя тя.

Разнообразната диета е ключът, а не „месо и картофи всяка вечер“, картинно обясни лекарят. Но д-р Филипс казва, че веганската и вегетарианската диета са се променили. „Това са данни, които са събрани от няколко десетилетия“, заяви тя. „Възможно е днес типичната вегетарианска диета да изглежда много по-различно от вегетарианската или веганската диета от преди 20 или 30 години. Знаем повече за рисковете за здравето, свързани с яденето на твърде много преработено и червено месо, което е свързано с повишен риск от рак.

Ето препоръките на учените, участвали в проучването:
1. Яжте поне пет порции плодове и зеленчуци на ден.
2. Основно хранене да е около нишестени храни с по-високо съдържание на фибри, като картофи, хляб, ориз или тестени изделия.
3. Не забравяйте протеините – от по-малко мазно месо, риба, морски дарове, варива, тофу или несолени ядки.
4. Включете млечни храни или млечни алтернативи.
5. Храни с високо съдържание на мазнини, захари или сол трябва да се консумират по-рядко и в малки количества.

6. Хората, които са на веган и вегетарианска диета, също трябва да внимават особено, за да консумират достатъчно количество някои специфични хранителни вещества. Например хората, които ядат месо, млечни продукти и риба, обикновено имат достатъчно витамин В12, необходим за здрава кръв и нервна система. Въпреки това, веганите могат да избегнат дефицита, тъй като B12 присъства и в храни като подсилени зърнени закуски и екстракти от дрожди.
7. Желязото също се абсорбира по-малко от растителни храни, така че тези, които решат да не ядат месо, трябва да гарантират, че включват храни като пълнозърнест хляб и брашно, сушени плодове и варива. Забележка: Тази статия е с изключително информационна цел. Преди да използвате каквито и да е диети и средства от народната или алтернативната медицина, се консултирайте със своя лекар!Отглеждано като веган дете расте без зъби, не може да седи и да говориВ последните години у нас и в чужбина се водят полемики как трябва да се отглеждат децата. Споровете…May 10 2019skafeto.com


loading...