74 заразени

„Вероятността ваксините за коронавирус да не действат въобще при варианта „Омикрон“ е много малка. Може да действат по-слабо“, прогнозира по БТВ проф. Тодор Кантарджиев по повод настъпващата паника в света покрай новия вариант на коронавруса от Южна Африка. Все пак той призова да не се плашат хората.

По думите му ЕК е подписала договор с „Пфайзер“, че ако се появи опасна мутация на вируса, производителят е готов за 100 дни да осигури адаптирана ваксина.

„Омикрон“ беше определен като вариант, будещ безпокойство, поради няколко причини. Първо, дали се разпространява по-бързо от останалите варианти; второ – дали го хващат настоящите тестове; трето – дали е способен на имунологично бягство. Мен третата причина най-много плаши. И четвърто – да не причинява по-тежко заболяване“, каза Кантарджиев.

„Мерките трябва да се затегнат. Трябва да имаме една готовност да се изследват повече хора и много важно – да се изпращат бързо материали за секвениране на съмнителни хора“, смята професорът.

Кантарджиев споделя тезата, че е възможно този вариант да е възникнал при болен от ХИВ/СПИН пациент, който се е заразил с коронавирус.

„Ако човек е със ХИВ и приема лекарствата си, кара вируса леко, но по-продължително време“, обясни той.

Кантарджиев е категоричен, че когато в болница бъде приет пациент с тежко заболяване от коронавирус, който твърди че е ваксиниран, трябва да се изследват кръвни проби, за да се докаже дали това наистина е така или става въпрос за фалшива ваксинация.

„По този начин с антителата хванахме преди четири години колеги, които не са ваксинирали деца за морбили. Нека повече нямаме такива колеги“, каза Кантарджиев.

С приближаването на „Омикрон“ към България Кантарджиев посъветва хората, които все още не са се ваксинирали, да го направят, а тези над 65 години и със слаба имунна система – да си поставят и бустерна доза.

Според епидемиолога от Лондон д-р Петър Марков всичко, което знаем до момента за новия вариант на коронавируса, са само предположения. Освен това той прогнозира точно обратното на всеобщото мнение до момента – че новият вариант ще бъде по-малко заразен.

„Всичко, което знаем до момента, е в сферата на хипотетичното. Новият вариант има много висок брой мутации, както в областта на шипчестия протеин, така и другаде, които са необичайни. Знаем, че той доста бързо нараства като дял от броя на новоинфектираните във всички провинции на Южна Африка и се открива вече и в много страни“, коментира той по Нова телевизия.

Няма данни за разлика в протичането на новия вариант на COVID-19 – Омикрон, каза още д-р Марков.

Според медика обаче вероятно Омикрон ще бъде малко по-заразен.

„Може би ще има някаква способност да презаразява. Не очаквам чак такова голямо намаляване на защитата срещу него“, допълни д-р Марков.

По думите му РНК ваксините могат да бъдат по-бързо адаптирани. Подчерта, че до момента няма данни, че вирусът успява да преодолее в съществена степен защитите от ваксината и тези на естествения имунитет.

„Ако не регистрираме новия вариант на COVID-19 у нас до Никулден, няма да имаме проблеми до Нова година“, пък е прогнозата на математика проф. Николай Витанов.

„Много предварително се наплашихме от варианта Омикрон. Ако не регистрираме случаи на този щам у нас до Никулден, няма да имаме особени проблеми с него до Нова година. Проблеми с Омикрон у нас ще имаме евентуално догодина“, каза проф. Николай Витанов в студиото на Нова телевизия. „Този вариант трябва да се бори около 3 седмици, за да измести текущия“, обясни той.

По думите му, ако в дадена област има рязко нарастване на случаите, това би било знак, че в нея е възможно да има случаи на новия вариант на COVID-19.

„Очаква ни пета вълна. Ако се окаже, че Омикрон е три пъти по-заразен, увеличението на случаите няма да е по три, защото ваксинацията върви, така че ще е по-малко“, добави той.

Математикът прогнозира, че починалите с COVID-19 до края на годината ще са общо 30 000.

Виж още:Омикрон завладява света, отговори още няма, задават се нови ограниченияАмериканският главен епидемиолог и специалист по инфекциозни заболявания д-р Антъни Фаучи докладва н…Nov 29 2021skafeto.com

Проф. Аргирова: Омикрон е с около 3 пъти по-бързо разпространениеНовият щам на COVID-19 – Омикрон е с около 3 пъти по-бързо разпространение от предишните. Това сочат…Nov 28 2021skafeto.com


loading...