опасна за ядене

Обикновено когато става въпрос за риба, не се замисляме, че тя може да бъде опасна за ядене, а по-скоро търсим нови видове, които да опитаме, за да разширим нбора от продукти, с които се храним. Оказва се, че някои видове риби не са толкова полезни за нас и е добре да подхождаме с внимание.

Рибата е една от най-здравословните и вкусни храни по света, предават от zdrave.to. Тя е добър източник на протеини и на здравословни мазнини, които понижават холестерола и подобряват цялостното състояние на организма.

Въпреки това трябва да се внимава с тази храна, или по-точно с някои нейни представители. Всеки тип риба съдържа проследими количества живак. За по-голям процент от хората, това минимално количество не оказва негативен ефект. Някои риби обаче съдържат много повече живак – достатъчно, за да се увреди бебето в корема на майката.

Така учените са установили, че рибата тон, рибата меч и акулата са най-високо живачните видове риби. Тези видове риба могат да бъдат опасна храна за бременните жени, които кърмят, защото живакът е много опасен както за зародиша, така и за новороденото бебе. Живакът е отрова, основната мишена, на която е мозъкът и нервната система.

„Живачното съединение е лесно разтворимо в мазнини и може да пресече кръвно-мозъчната бариера, плацентата и в резултат на това да доведе до промени в развитието на плода в корема на майката. Последствията от тези промени могат да бъдат увреждане на мозъка, затруднения в обучението, загуба на слуха и сериозно увреждане на нервната система на бебето „, – посочват лекари.

Дори и да не сте изложени на риск, трябва да ограничите приема на тези видове риба. Лекарите препоръчват не повече от 4 порции седмично. Най-безопасните риби (с ниско съдържание на живак): сьомга, пъстърва, херинга, треска, скумрия, морски бас, камбала. Забележка: Тази статия е с изключително информационна цел. Преди да използвате каквито и да е диети и средства от народната или алтернативната медицина, се консултирайте със своя лекар!

Вижте още:Първи симптоми на смъртоносната болест от заразените с листерия месо и риба, пуснати на пазараСлед като обяви, че в магазини са открити българска риба и български суджук, заразени с листерия, Бъ…Nov 22 2019skafeto.comРядка находка донесе на рибар стотици хиляди евро (Видео)Всяка рядка находка е събитие само по себе си, по няколко причини. От една страна тя е наситена с ин…Nov 9 2019skafeto.com

loading...