смартфон

Ако поискате от някой в наши дни да назове едно нещо, без което не може да живее, ние се обзалагаме, че в челната тройка ще попадне любимият ни смартфон.
Толкова много хора са пристрастени към устройствата си, защото те предоставят незабавна обратна връзка и удовлетворение. Искате да разберете каква е прогнозата за времето или не се сещате как се казва актьорът от филма, който гледате в момента? Няма проблеми! Вашият смартфон веднага ще ви даде най-изчерпателната информация по тези въпроси. Но освен, че ни правят по-силно зависими, мисълта да се разделим дори и за минути с устройството ни прави раздразнителни.

Замисляли ли сте се, какво наистина се случва, ако цял ден се взирате във вашето любими неща? Ето девет неща, които се случват с тялото ви, докато гледате цял ден в телефона си.

Напрежение в окото

Голяма част от хората прекарват работния си ден, гледайки екрана на някое устройство.

„Прекомерната употреба на цифрови устройства и взирането в екраните могат да причинят напрежение в окото“, твърди офталмологът, д-р Хауърд Пърсел. Симптомите могат да включват замъглено виждане, червени, уморени или сухи очи, както и системно главоболие“.

Това напрежение се появява, защото нашите устройства излъчват ниски нива на вредна синя светлина, което променя начина, по който зениците на очите реагират на светлината. Това води специфична чувствителност към светлината и напрежение около и зад очите Ако искате да се концентрирате върху определен екран за дълго време, д-р Пърсел предлага да се опитате да изпълните правилото 20/20/20. „Целта е да се направи почивка на всеки 20 минути, за 20 секунди, и да се види нещо, което е на 20 см разстояние.

Болки в областта на шията и рамената

Независимо дали си пишете с приятели във Фейбук или се смеете на очарователен видеоклип на котка в Ютюб, използването на мобилни телефони обикновено води до това, че сте прегърбени, което може да предизвика болка около врата, раменете или шията. „Отклонявайки се напред вие държите главата си в неудобни позиции за продължителни периоди от време“, казва тя.

„Изследванията показват, че за всеки насочен сантиметър от главата ви напред, вие удвоявате натоварването върху тези мускули“, обяснява д-р Робърт Боулс .Двама брата измислиха как на цената на телефон да се захранваме с ток до живот! (ВИДЕО)Едва ли има българин, който да не е изпищял поне един път, когато му е дошла сметката за ток. В наша…Mar 27 2017skafeto.com

По-ниски нива на кислород

Освен болката в областта на врата и рамото, непрекъснатото взиране в телефона може да доведе до други рискове за здравето, включително намаляване на кислорода в мозъка ви. Според лекари, седенето в позиция „гледам си моя смартфон“ затруднява способността на белите ви дробове да се разширяват.Вдишването на по-малко кислород означава, че сърцето ви трябва да работи по-усилено, за да изпрати повече кръв, съдържаща кислород, в тялото ви, включително и в мозъка ви.

Травми на китката

Ако текстовото съобщение е любимото ви средство за комуникация, то внимавайте следващия път, когато получите известие за натиска, който оказвате върху китката си. Д-р Стаг обяснява, че травмите на китката и дланите при пациентите й често са резултат от прекомерна употреба на мобилни телефони. „Болка, дискомфорт или изтръпване в палеца са само част от болките, които възникват, в резултат на прекомерната употреба поради непрекъснато писане.

Безпокойство

В допълнение към отрицателното въздействие върху нашите тела, непрекъснато гледане на нашите телефони може да повлияе и на нашето психично здраве, също. Отделяте много време в дигиталния свят и не разполагате с достатъчно време в реалния свят. Тъй като непрекъснато натоварвате ума си със страховити новини и вредно съдържание това задълбочава и изкарва на преден план вашата несигурност.
„Не забравяйте, че ако правите това девет часа на ден средно, 365 дни в годината умът ви ще блокира. Нуждаете се от малко почивка, а не от постоянно бомбардиране с негативни новини.

Депресия

Това, което много хора не осъзнават е, че се опитват да задоволят самоуважението си с постоянни харесвания под формата на лайкове. Пристрастяването към телефона може да има отрицателно въздействие върху самочувствието. Това ни позволява да се крием зад екрани и да представим живота, който искаме другите да мислят, че имате. Често виждате снимки от различни почивки на приятели и непознати в социалните мрежи, които се забавляват. Това неименуемо води до сравнения „ Защо другите се забавляват и ходят на почивки, а аз нямам пари и работя. Преди да си помислите нещо подобно, запомнете, че в действителност вие наистина не знаете какво се случва с живота на хората.

Халюцинации

Ако някога може да се закълнете, че чувате вибрация от задния джоб на телефона, само за да проверите и намерите 0 пропуснати повиквания и 0 известия, не се притеснявайте, не сте луди. Просто това е знак, че сте напълно пристрастени към телефона си. Скорошни проучвания със студенти установяват, че нашия смартфон допринася за това голяма част от ползващите го да халюцинират.

Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност

Да сте пристрастени към вашите мобилни телефони означава да станете масово разсеяни. „Тъй като средният човек прекарва девет часа на ден, седем дни в седмицата, като се фокусира в силно стимулиращи устройства, мозъкът му се обърква“, обяснява д-р Кестис. „Например тийнейджърите са диагностицирани с т.нар. синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност , въпреки че голяма част от тях дори нямат неврологично заболяване. Това се получава, защото мозъкът им е прекалено увреден от непрекъснатото щракане в социалните мрежи, че той губи способността си да се концентрира.

Липса на сън

Решавате да проверите фейсбука си и инстаграм профила си преди сън, докато не поглеждате часовника и установявате, че е станало супер късно, а вие още си разглеждате. Опитвате се да заспите, но неуспешно. Защо се получава така?
„Непрекъснато гледане на телефона ви не само поддържа мозъка ви, но всъщност засяга и потиска нивата на мелатонина“, споделя д-р Ерика Хорнхал. „Светлината от осветяването на телефона поддържа мозъка активен, без да ви позволява да се унесете и да успокоите тялото си преди сън.

Дайте си временна почивка от социалните мрежи

Ако наскоро сте се оказали твърде зависими от вашия смартфон, това може да е знак, че е време да си дадете почивка. „Трябва да се обучите да контролирате вашия телефон, вместо той да ви контролира,“ каза Кестис. За да направите това, той предлага да оставите телефона си в колата, когато ходите на вечеря или на разходка в мола. „Отначало ще ви бъде странно, защото ще почувствате, че сте изгубили част от себе си, но в крайна сметка ще свикнете с положението. Ако напълно прекъснете връзката с технологията, звучи като твърде голямо предизвикателство и не е наложително да го правите.
Източник: retro.bg

Имате ли вкъщи стари мобилни телефони? Ето как можете да ги продадете за 1000 евро… (СНИМКИ)През последната година в Европа и Америка се наблюдава все по-голяма носталгия по старите класически…Mar 7 2017skafeto.com


loading...