ледът

Всеки от нас е чувал, че когато се ударим или си навехнем глезен или китка например, първото нещо, което трябва да направим, е да сложим на мястото лед, за да не се надуе и за да спадне отокът. Освен това се твърди, че ледът успокоява успешно мускулните болки. Дори и в професионалния спорт, ледът се използва за подобряването на временната кондиция на спортистите. Студът облекчава временно болката в пренапрегнатите мускули и позволява на професионалистите да се върнат в играта въпреки травмата.

Това обаче не означава, че по този начин контузията се лекува. По пътя на логиката можем да се досетим, че ако сме успели да облекчим болката, причинена от травмата, но все пак натоварването на мускулите продължава, то тази травма определено ще се задълбочи в последствие.Проф. Чирков: Реформа в здравеопазването имаше едно време, а сега – пълна разрухаРоден е в Лом на 27 януари 1938 г. Завършва Висшия медицински институт в София през 1962 г. Заминав…Apr 27 2019skafeto.com

Учените обаче се обявиха категорично срещу тази практика. Крис Блийкли от Университета в Ълстър откри, че ледът забавя скоростта на преминаващия през нервите импулс. Освен това използването на лед при мускулни травми увеличава риска от нараняване, особено при атлети, които веднага се връщат в състезанието.

Оказва се, че ледът значително намалява силата и гъвкавостта на мускулите и този ефект трае около 15 минути след прилагането му на болното място. Проучванията показват, че много хора изгубват и способността за правилна координация на третирания крайник и понякога дори не могат да определят положението му в пространството, пишат от obekti.bg.

Ето защо, този добре познат метод всъщност се оказва доста вреден и е за предпочитане да се насочим директно към лекар, който да се погрижи за травмата, вместо да търсим начини да успокоим само и единствено болката и то за кратко.Водораслите – бъдещето на строителството?Нетрадиционен материал за строителство може да абсорбира вредния въглероден диоксид и да подпомогне …Apr 27 2019skafeto.com


loading...