полезната куркума

Полезната куркума – мит или реалност? От години насам в пчти всяка здравна рецепта се споменава куркумата като универсалната билка, която може да ни помогне, независимо от проблема ни. Дали обаче това растение е наистина толкова полезно, или просто вече толкова пъти сме слушали за неговите полезни свойства, че сме повярвали в тях, без да имаме основание за това?

Куркумата е многогодишно тревисто растение от рода Куркума, достигащо височина до 1 метър, със силно разклонено коренище, пишат от zdrave.to. Коренът на растението се използва както в медицината, така и в кулинарията. Има силно изразен оцветяващ в жълто ефект благодарение на 2 – 5% съдържание на пигмента куркумин в корена и специфични вкусови качества, съдържа и 5% есенциални мастни киселини.

Напоследък куркумата се е превърнала в доста популярна подправка заради всичките ѝ положителни качества. В същото време обаче учените са открили, че трябва да се внимава с нея. Изследователи от университета в Станфорд са открили, че някои производители добавят олово към куркумата и така продуктът може да има невротоксичен ефект върху тялото.

Според учените производителят предприема такава стъпка, за да придаде на куркумата ярко жълт цвят и в същото време подправката да не повиши цената си. По време на изследването учените сравнили обикновената куркума и тази с добавено олово. Оказало се, че „развалената“ куркума е произведена в седем от деветте района на Бангладеш. Хората от Бангладеш поглъщат този тежък метал заедно с куркумата, която добавят към храната и така той навлиза в кръвта.

Оловото е токсично за организма, тъй като води до развитие на сърдечно-съдови заболявания и влияе негативно на нервната система. Металът вреди на най-малките, тъй като организмът все още се развива и може да се достигне до когнитивно увреждане. Забележка: Тази статия е с изключително информационна цел. Преди да използвате каквито и да е диети и средства от народната или алтернативната медицина, се консултирайте със своя лекар!Естествен антиоксидант: Чай от куркумаМного хора решават да се доверят на природните средства, за да поддържат здравето си, вместо да зала…Jun 6 2019skafeto.comВижте какво се случи с Мария, която консумираше по една лъжичка куркума с кисело мляко всеки денКуркумата е подправка, изключително популярна в родината си – Югоизточна Азия. Тя се отглежда в мног…May 5 2017skafeto.com


loading...