Динята е вкусен и освежаващ плод, който е много често консумиран през лятото.
Той съдържа само 46 калории на 100 грама, но е с високо съдържание на витамин С, витамин А и много растителни съединения.
Сайтът foodpanda, цитиран от zdrave.to, подбра няколко от основните предимства да наблягате на динята.
– Помага да се хидратирате;
– Динята е с 92% вода, което я прави засищата;
– Богата е на фибри;
– Съдържа хранителни вещества и полезни съединения;
– Съдържа съединения, които могат да помогнат при тежки заболявания;
– Може да подобри здравето на сърцето;
– Спомага за занижаване на нивата на стрес;
– Може да помогне за предотвратяване на макулна дегенерация;Знаете ли какво означават етикетите на плодовете? Ето каква тайна крият цифрите, истината няма да ви харесаАко купувате плодовете за вкъщи от големите хранителни вериги, а не от кварталните пазари, то знаете…Dec 15 2017skafeto.com

Динята (в зависимост от района в България наричана още карпуз, лубеница, любеница), с латинско наименование Citrullus lanatus, е вид тиквово растение. Прясната диня може да бъде консумирана, а често се използва и за ароматизиране на напитки. Кората на динята също може да се яде и понякога се използва подобно на зеленчук. В Китай тя се пържи, вари или най-често се маринова. При пържене кората се обелва и се готви със зехтин, чесън, люти чушки, лук, захар и ром. Маринованата кора от диня е разпространена и в Русия.

Семената на динята са богати на мазнини и белтъчини и се ядат самостоятелно, добавят се в други ястия или се използват за производство на растително масло.

Отглеждат се специализирани сортове, които имат много малко водниста маса и концентрират енергията си в семената. В Китай семките от диня се продават печени и с подправки, подобно на слънчогледовите. В Западна Африка се изстискват за масло или се използват за приготвянето на супа и други ястия.

Водата съставлява около 92% от масата на динята, най-високият процент сред плодовете. На много места по света динята може да се допълва с добавянето във вътрешността й на някаква алкохолна напитка. Това става, като се пробие отвор в кората, добави се напитката и се изчака тя да се смеси с тъканта на плода. След това динята се нарязва и сервира по обичайния начин.Мама ми каза тези безценни домашни хитринки – сега вече мога да запазя плодовете и зеленчуците свежи за по-дългоСега всякакви плодове и зеленчуци могат да се намерят на пазара по всяко едно време от годината. Или…Nov 10 2017skafeto.com

loading...