Предиабет
Проф. Цветалина Танкова

Не е ново твърдението, че диабетът е глобален проблем, че разпространението му приема размерите на епидемия. В света хората с това заболяване са около 422 млн. в момента, но песимистичните очаквания са броят им да се удвои през следващите 20 години.

В България регистрираните диабетици са 525 хил., а около 38% дори не подозират, че са носители на болестта.

Другояче казано: от хората между 20 и 79 години един от 10 е с диабет.

Специалистите твърдят, че всъщност диабетиците не умират от самото заболяване, а от усложненията му. А те засягат сърдечно-съдовата система, зрението, бъбреците, нервите, кръвното налягане, увеличава се рискът от инсулт и инфаркт.

Българските ендокринолози не само разясняват рисковете, но и настояват да се създаде и приложи на практика Национална диабетна програма, в която да се заложат мерки за повишаване на знанията на пациентите и обществото за диабета и рисковите фактори, за оптимизиране грижите за хората с диабет. А в отчитането на резултатите биха се включили и икономистите, които да калкулират спестени разходи на здравната система и обществото за лечение и осигуряване на повече години живот с добро качество.

Проф. Цветалина Танкова – ръководител на Катедрата по ендокринология в Медицинския университет – София, говори пред БНР не само за диабета, но и за състоянието, предхождащо заболяването и наричано предиабет. В света хората с предиабет са над 320 милиона.

Проф. Танкова обяснява защо не бива да омаловажаваме предиабета, с граничните стойности на кръвната захар не можем да сме сигурни, че няма да настъпят усложнения (и кога); рисковете съществуват и не може да чакаме без да се намесим активно в полза на пациента; това е обратимо състояние, но за целта трябва да контролираме теглото си и ако се налага – да вземаме някои медикаменти; за съвети относно хранителния режим, двигателната активност и при необходимост – фармакотерапия, трябва да се обръщаме към специалист, той ще може и да проследи дали в резултат на мерките измененията са в правилната посока.

Гените не можем да си променим, но все пак можем да повлияем на някои фактори, от които зависи появата или развитието на диабета – хранене, движение, спиране на тютюнопушенето…

В разговора с проф. Танкова става дума и за технологичните улеснения (сензори) за продължително мониториране на кръвната захар при хората с диабет.

Съществуват различни сензори, някои от тях се свързват с помпа на инсулин, други се отчитат с допълнително устройство или през смартфон.

Най-важното им предимство е тяхното постоянно следене на кръвната захар – стойностите се отчитат през 5 минути в продължение на 7, 14 дни или повече.

У нас сензори не се продават, затова хората с диабет се снабдяват от чужбина. Цената е от 40 евро (например във Франция) до 50-60 евро.Д-р Митко Ригов: Ябълката помага много за вътрешно чистенеВъпреки че навън температурите паднаха рязко, карайки ни да усещаме предстоящата зима и плодовете за…Sep 20 2019skafeto.com

Д-р Емилова би тревога: Кетоновата диета е опасна, води до инфаркт, инсулт, ослепяванеПопулярната диетоложка д-р Людмила Емилова реагира остро срещу все по-популярния диетичен режим – т.…Aug 29 2019skafeto.com

loading...