Професор Божидар Попов коментира темата за здравословното хранене и начините да се предпазим от много заболявания, като подбираме правилните продукти за трапезата си.

Председателят на Българското научно дружество по хранене и диететика и ръководител на катедра „Медицинска екология и хранене“ към Медицинския факултет в София развенча пред zdrave.to най-големите митове, свързани със здравословната храна.

На първо място той опроверга разпространеното мнение, че за да се храним здравословно, са ни необходими много средства. Проф.

Попов подчерта, че един от най-важните фактори е, че всеки трябва да се храни според особеностите на собствения си метаболизъм. Именно с това той обясни факта, че не съществува универсална диета, а всички режими са индивидуални.Диетата с краставици прави истински чудеса! 7 килограма заминават само за 10 дни и…Идва най-хубавото време от годината, в което на пазара излизат първите и най-любими на българската т…May 3 2017skafeto.com

Проф. Божидар Попов предупреди и за друго масово разпространено погрешно схващане – че не трябва да закусваме. Той подчерта, че сутрешният прием на храна е особено важен, защото зарежда организма с „гориво за деня“.

Калориите, които приемаме сутрин, със сигурност ще бъдат изразходвани в рамките на деня. Не така обаче стоят нещата с обилната вечеря, която натоварва сериозно организма и по-специално бъбреците, сърцето и черния дроб. Експертът съветва да разпределяме храненията през деня и да не допускаме по-големи паузи от 4 часа.

Проф. Попов е на мнение, че няма вредни храни, а вредни количества. Той даде за пример яйцата, отричани от много специалисти. По думите му възрастен човек спокойно може да изяжда по 3-4 яйца на седмица. Друга храна, която е незаслужено подценявана в България е рибата. Съветът на проф. Попов е да я включваме 1-2 пъти в седмичното си меню.Диетата с картофи и кисело мляко чупи рекорди. С 3 дни воля сваляме 5 килограма и…Пролетта е времето, в което мнозина се замислят за натрупаните килограми и взимат тежкото решение да…Apr 19 2017skafeto.com

loading...