Дисковата херния е една от най-коварните болести. Измъчва ни години наред, медикаментозното лечение не дава задоволителни резултати, а оперативното е свързано с прекалено големи рискове.

Какво е да те застигне внезапна и остра болка в областта на кръста, повечето от нас знаят от личен опит. Рано или късно, повечето от хората се сблъскват с този проблем. Какво да правим при такива пристъпи, за да облекчим болката и да не влошим състоянието си преди посещението при специалист? Може ли дисковата херния да се лекува, без операция и как? На тези въпроси отговаря Джалал Саидбегов, професор в Римския университет “Сапиенца”.Борис Николов разкри чудо, което изплаши бялата мафия: Тази домашна рецепта лекува дискова херния за дниБорис Николов е добре известен народен лечител сред аудиторията, която предпочита алтернативната пре…Feb 13 2017skafeto.com

Член на Европейската асоциация на страните от Северна Америка (САЩ и Канада), професор във Висшия институт за следдипломна медицина към Световната здравна организация (СЗО), член-кореспондент на Руската академия на естествените науки, автор на изобретението за лечение на лумбосакрален (дискогенен) радикулит, който заедно със сина си в момента е единственият специалист в Русия и на Запад, който прилага метода НИРПИС (неинвазивно наместване на прешлените и ставите). Проф. Саидбегов отговори на въпросите на zdrave.to.
Проф. Саидбегов обясни как се лекува дискова херния без лекарства
– Проф. Саидбегов, наскоро гостувахте в известно предаване, а публиката гледаше с възхищение манипулациите, които направихте с тялото на човека. Пред всички вие извършихте чудо – жената започна да движи ръцете си. Освен това стана ясно, че лекарите са лекували тази жена неуспешно в продължение на шест месеца… Как се нарича тази техника? Кой я е създал?
– Тук няма никакво чудо! Това е ежедневната ни работа с моя колега и син, д-р Рамазан Саидбегов. Още повече, че това беше случай с периартрит на раменната лопатка, без калциеви отлагания около ставата. Този проблем, който предизвиква голямо безпокойство за пациента под формата на постоянна силна болка в областта около раменната става с отдаване към предмишницата, лопатката и понякога с рязко ограничаване на движенията в засегнатата става, се поддава много добре на лечение с нашия метод.

Пациентите, които страдат от силна болка в продължение на месеци поради това, понякога не спят през нощта, имат силно ограничени движения в раменната става, с възпалена ръка са… Ако е засегната дясната ръка, те дори не могат да си решат косата, принудени са да ядат с лявата си ръка. С нашия метод НИРПИС (неинвазивно наместване на прешлените и ставите) такива проблеми се поддават доста лесно на корекция.
Тази техника е разработена на базата на много различни методи за лечение на патологии на гръбначния стълб и ставите, които са известни на широк кръг специалисти, занимаващи се с този проблем.

Например, използваме някои маневри за лечение от мануалната терапия, техника, разработена от чехословашкия професор Карел Левит. Прилагаме и неща, които използваме от хиропрактиката, остеопатията и други, взети от талантливи костни терапевти, без медицинско образование. В процеса на многогодишна практика в използването на мануална терапия, т.е. в нелекарственото лечение на пациенти с патология на гръбначния стълб и ставите, ние разработихме свой метод.

Но може да се каже, че основата на нашата терапия е техниката на д-р Николай Касян. Въпреки привидната простота на пръв поглед на нашата методология, човек трябва да се обучава на нея поне пет години, като задължително е нужно да има специализация в областта на неврологията, неврохирургията или ортопедията. Преди да се докосне даден специалист до такъв пациент, е необходимо да се направи задълбочен неврологичен преглед, диагностика на палпацията, използвайки чувствителността, инструментални изследвания, като ЯМР, КТ, ЕМГ на крайниците и т.н.

– Вие сте привърженик на нехирургичното лечение на дисковата херния. Опасна ли операцията?
– За съжаление, някои медицински специалисти – ортопеди, неврохирурзи, особено по-младите, прибягват бързо до отстраняване на дисковата херния, като не се замислят за възможните последствия от операциите. Като почетен член на Европейското гръбначно общество – най-голямото и авторитетно сдружение на лекарите в света по патология на гръбначния стълб, състоящо се главно от неврохирурзи и ортопеди, виждам, че отскоро колегите ми проявяват по-малък ентусиазъм по отношение на оперативното лечение на дисковите хернии.

Разбира се, има случаи, при които се налага спешно хирургично отстраняване на междупрешленната херния, когато тя притиска гръбначния стълб и причинява структурни промени в него, или когато херния на лумбално сакралния гръбначен стълб, притискащ сноп от нерви, намиращ се там, причинява т.нар. “синдром на конската опашка”, при който пациентът развива незадържане на урината, изпражненията, изтръпване на перинеума и пареза или парализа на крайниците.
Също така, хирурзите препоръчват да се оперират и така наречената екструдирана херния с големи размери.
А точно тези дискови хернии се повлияват много добре от нашия метод. След един-два, а понякога и три курса на лечение по нашия метод, големите дискови хернии напълно се разтварят.

– На много от пациентите си предписвате и вашия коктейл на Саидбегов. Моля, кажете ни кои заболявания се препоръчват да се лекуват с това лекарство и кои са истинските съставки на сместа?
– Колкото до “коктейлите”, “микса” на Саидбегов, които доста широко се използват в руските болници, особено в Дагестан, моля колегите лекари да не променят състава му в никакъв случай! В продължение на четири години лекарството ни беше тествано върху много пациенти, проверена беше ефективността му от експерти, тествана е комбинацията от лекарства в сместа с изследване на фармакодинамиката, фармакокинетиката. Ето и оригиналните съставки на тази смес:

• Разтвор на бералгин 2%-ов, мл – 5
• Разтвор на аскорбинова киселина 5%-ен, мл – 5
• Разтвор на димедрол 1%-ов, мл – 1
• суспензия на хидрокортизон, мг – 62
• разтвор на новокаин 0.5%-ов, мл – 50
• физиологичен разтвор 0.9%-ов, мл – 500.

“Сместа на Саидбегов” е предназначена за лечение на дискови хернии с тежък болков синдром, които не подлежат на обичайното рутинно лечение в поликлиники и болници, разбира се, като се вземат предвид възможните алергии на пациента към всяко едно от лекарствата в сместа. Разбира се, пациентът трябва постоянно, поне един месец, да носи лумбален корсет, който се препоръчва в такива случаи, за да се избегне по време на лечението физическо натоварване, като вдигане на тежести, бягане, спорт, борба, футбол, волейбол и т.н.
Да се избягват и неблагоприятните пози, има много такива.

– Моля да посъветвате читателите ни какво трябва да направят при възникване на остра болка в кръста?
– Преди всичко трябва да се опитате да направите така нареченото провисване. В буквалния смисъл на думата: трябва по някакъв начин да намалите налягането върху торса, таза и краката. Терапевтичното значение на тази процедура е, че под тежестта на таза и краката, отпуснатата лумбална област се разтяга и компресията върху нервните коренчета намалява.

Това може да стане по различни начини. Ако болката ви е застигнала сред природата или на вилата, опитайте се да се хванете за някой по-здрав и дебел клон и да увиснете на него. Ако сте у дома, можете да направите това на вратата. Ако сте в офиса – опитайте се да използвате за тази цел стола. Опирайки се с двете си ръце върху подлакътниците, повдигнете таза, за да го отделите от седалката, с цел да отпуснете лумбалния отдел на гръбначния стълб. Или може да направите провисването, като се опрете на ръцете и долната част на корема върху ръба на масата, отпускайки таза, кръста и краката, така че под тежестта им да се постигне разтягане в лумбалната област.

При провисването трябва да повторите следната процедура няколко пъти. Когато под тежестта на таза и краката почувствате разтягане в долната част на гърба, бавно пребройте на глас до 10-15 (това трябва да отнеме около 10-15 секунди), след което внимателно се върнете в първоначалното си състояние. Повторете този процес няколко пъти, за да намалите болките в кръста.
Такива упражнения са добри и за превенция на болките в гърба. Те могат да се повтарят 2-3 пъти на ден.

На първо място това се отнася до хора, които са принудени да работят постоянно, часове наред на бюро или тези, които са склонни към болки в гърба.
Ако след това болките в гърба продължават да ви безпокоят и ако отиват към крака, препоръчва се почивка на легло. Идеалната поза е да лежите по гръб с леко повдигнати крака. За тази цел може да поставите под коленете възглавница или навито на руло одеяло. Леглото не трябва да потъва под тежестта на тялото.
Забележка: Тази статия е с изключително информационна цел. Преди да използвате каквито и да е диети и средства от народната или алтернативната медицина, се консултирайте със своя лекар!Бях на санаториум в Павел баня за дисковата херния: Една баба там ми каза рецепта чудо, която се родихОпитах какво ли не за облекчаване на болките от дисковата херния, но всичко беше напразно. Така стиг…May 16 2018skafeto.com


loading...