Грипът идва със страшна сила. Точно затова е необходимо да се храним правилно, това ще засили имунитета и ще го превърне в щит срещу вирусите. Думите са на проф. Христо Мермерски, който вече над половин век работи в областта на народната медицина. Според него е изключително важно в студения сезон да приемаме достатъчно чесън.

„Чудото на природата, съдържа много полезни вещества, които помагат на организма да се пребори с много болести. Най-голямо е съдържанието на йод в него, поради което влияе благотворно върху щитовидната жлеза. Високи са нивата и на витамините В, С и D в чесъна и в народната медицина се препоръчва за дезинфекция на дихателните и храносмилателни пътища. Има съдоразширяващо и укрепващо действие върху кръвоносните съдове. При редовното му консумиране се понижава количеството на захар в кръвта и има диуретичен ефект. Етеричното масло алицин е една от най-ценните му съставки. А според д-р Джейн Харли от САЩ алицинът е в състояние да убие над 20 вида бактерии, включително стрептококи и салмонела. По време на термична обработка това вещество губи качествата си и затова е най-добре чесънът да се приема в суров вид, още повече ако е с лечебна цел“, твърди проф. Мермерски.

Все пак Мермерски уточнява, че при проблеми с бъбреци, черен дроб, жлъчка и увеличена домашна секреция не е добре да ядем много чесън.Ето и един ценен съвет за зимата – как да излекувате напуканите си устни в студеното време и отново да се усмихвате с удоволствиеКолкото и да е красиво едно лице, ако устните на него са напукани, то и общото впечатление не е особ…Dec 4 2017skafeto.com

Друг безценен помощник на имунната система е киселото зеле.

В него има голямо съдържание на калий, който има обезводняващ ефект, на желязо, което подпомага кръвообмена, на магнезий – важен за мускулите и за сърцето, както и на цинк – така необходим за изграждането на съединителната тъкан в организма и работата на мозъка.

В киселото зеле се съдържа също така и витамин В 12, който обикновено липсва в растителната храна, освен във водораслите. Той подобрява настроението и игнорира стреса, стимулира нервната система, грижи се за мускулите, особено за сърдечния. Изгражда костите и ускорява преработката на мазнини в организма. Витамин В 6 пък помага при обмяната на веществата.

Млечно-киселите бактерии в зелето имат противомикробен ефект, влияят благотворно на чревната флора и пречат на растежа на болестотворни микроорганизми. „Те произвеждат продукти на обмяната на веществата, които са отровни за другите бактерии и се получава вътрешнобактериална война, при която ние печелим – обяснява професорът. За да се излекуваме от храносмилателни проблеми, в продължение на 2-3 седмици трябва да ядем по 200 грама кисело зеле на ден“.Ето какви съвети дадоха лекари след като българският пазар бе залят с боядисани мандарини (ПРОДЪЛЖЕНИЕ)Вчера социалните мрежи в България възнегодуваха. Голяма верига хипермаркет пусна на щандовете си ман…Nov 13 2017skafeto.com

loading...