Пчелният прашец има много богат състав. Количеството на отделните съставки зависи от вида на растенията, от които е събран, напомнят от beniovmed.ucoz.com, цитирани от „Български фермер“.

В него се съдържат значителни количества от следните витамини (в мг/100г):
вит.
✔️ С (1,4-205,2);
✔️ В1 (0,4-1,5);
✔️ В2 (0,5-1,9);
✔️ В5 (4,8-21,9);
✔️ В6 (0,5-0,9);
✔️ фолиева киселина (0,1-0,7);
✔️ биотин до 0,3;
✔️ пантотенова киселина (0,3-5,0).Важно за всички. Вижте кой вид пчелен мед какви болести лекуваПчелният мед е едно от големите богатства на човечеството. Той е толкова полезен, че трудно можем да…Jan 10 2017skafeto.com

В най-големи количества от химичните елементи са:
✔️ калий (130-1140);
✔️ калций (30-1180);
✔️ натрий (28-44);
✔️ фосфор (50-610);
✔️ магнезий (60-380) и други в по-малки количества.

Прашецът съдържа около 80 ензима. В момента на събирането прашецът съдържа 20-30% вода и е благоприятна среда за развитие на плесени. Затова водното съдържание се намалява чрез сушене при обикновени условия (34-45° С) или в различни сушилни. Запазва се при температура около 0°С в херметически затворени полиетиленови пликове.

Пчелният прашец е пълен с ензими, които са отговорни за доброто и пълноценно усвояване на храната. Те лесно биват разрушавани в процеса на обработка във високотехнологизираната хранителна промишленост.

Затова прибавянето на пчелен прашец в храната ще подобри храносмилането и ще намали неприятното подуване на стомаха. Също така съдържа солидно количество витамини и минерали, които ще повишават имунната устойчивост, ще стимулират образуването на кръвни клетки и функционирането на черния дроб и жлезите с вътрешна секреция. Не стига това, ами и с лекота бори пролетните алергии предизвикани от цъфтежи.

И още малко за цветния прашец:
Според растителния си произход прашецът бива два основни вида:
* анемофилен (от опрашващите се от вятъра анемофилни растения). Анемофилният прашец е по-дребен, с гладка повърхност, сух и лек, за да може лесно да се пренася от вятъра на големиразстояния.
* ентомофилен (от насекомоопрашващите се растения). Ентомофилният прашец е по-едър и по-тежък. Той е с различни израстъци, с които по-лесно се задържа по тялото на насекомите. Поленовите зърна са с големина от 7 до 20 микрона.По форма са: кълбовидни, елипсовидни, яйцевидни, триъгълни, многоъгълни и др., като всички са симетрични.

Цветът може да бъде най-различен: жълт; кремав; оранжев; кафяв; червеникав, черен и др. Външната обвивка на прашеца има шипчета, бразди, гребенчета и др. израстъци.
Забележка: Тази статия е с изключително информационна цел. Преди да използвате каквито и да е диети и средства от народната или алтернативната медицина, се консултирайте със своя лекар!Комбинацията от пчелен мед и канела е решението на вашите здравословни проблемиКомбинация от пчелен мед и канела?? Още едно от чудесата на „природната медицина“! Знаете колко е по…Dec 28 2016skafeto.com


loading...