пътека за рехабилитация след коронавирус
Апаратът за дихателна гимнастика е много подходящ за пациенти, изкарали коронавирус

До края на април ще има клинична пътека за рехабилитация след коронавирус. Това предлага здравното ведомство с промени в Наредба №9 от 2019 г. за определяне на пакета от здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК. Обещанието даде още преди месец министър Костадин Ангелов при представянето на първата у нас ПостКовид програма на Александровска болница. Предвижда се пътеката да струва 80 лева на ден за 10-дневен курс на рехабилитация в някой от санаториумите на СБР, съобщава Скенернюз.

Като резултат от въвеждането на нова клинична пътека „Физикална терапия, рехабилитация и специализирани грижи след лечение от COVID-19“ се очаква предоставянето на допълнителна възможност за лечение с цел стабилизиране на състоянието при пациенти, при които е проведено активно болнично лечение по повод коравирусна инфекция, което ще позволи на тази група пациенти пълноценно възстановяване, за което в момента касата не заплаща, мотивират се вносителите на промените от МЗ. Поради големия брой преболедували COVID-19 обаче, провели болнично активно лечение (част от които с хоспитализация с продължителност над 20 дни), и при които лекуващите и проследяващи лекари са регистрирали остатъчни проблеми за здравето, с проекта се предвижда тези дейности да се изпълняват непосредствено след активното лечение в срок, в който предприемането на рехабилитационни мероприятия и полагането на специализирани грижи за пациентите имат най-голяма ефективност за затвърждаване на ефекта от продължителното болнично лечение и в най-голяма степен водят до максимално възстановяване на функциите на засегнатите органи и системи.

Здравното ведомство предлага още НЗОК да покрива и специализираните и високоспециализираните имунологични изследвания за диагностика на първични имунни дефицити (ПИД). Лечението на тези състояния и в момента се заплаща напълно от касата, но скъпите изследвания са за сметка на пациента, което пък често води до забавяне на диагнозата. „Сега ще се гарантира качествено провеждане на необходимите за диагностиката имунологични изследвания за доказване на различните видове заболявания в групата на ПИД, което е предпоставка за стартиране и провеждане на адекватно специфично лечение“, аргументират се от здравното ведомство като уточняват, че очакваният брой болни с първични имунни дефицити възлиза на до 50 пациента годишно, което няма да наруши бюджета на НЗОК при въвеждането на тази нова амбулаторна процедура. В същото време пациентите ще знаят диагнозата си в рамките на 12 часа, ще започнат терапия веднага и няма да се стига до усложняване на състоянието им, ще имат по-кратък болничен престой и ще ползват по-малко болнични, посочват още от МЗ.

В проекта на ведомството се предвижда още допълване на възможностите за осъществяване на малки хирургични интервенции с насоченост към труднозаздравяващи рани, настъпили в резултат на нарушена трофика на кожата и подкожната тъкан вследствие на промени в периферните съдове (каквито са и промените при възпаление на кръвоносните съдове – т.нар. васкулит при коронавирусна инфекция). „Допълването на възможностите за изпълнение на амбулаторни оперативни процедури създава условия за разширяване на начините за повлияване на пациенти с комплексни трудно заздравяващи рани, които ползват медицински услуги по съответната амбулаторна процедура“, мотивират промените здравните власти.

Виж още:Коронавирусът влияе силно на психиката на женитеПандемията от Covid-19 е разклатила сериозно психиката на жените в Испания, показва проучване на Клу…Mar 21 2021skafeto.com

Преболедувалите коронавирус страдат от безсъние и имат кошмариЛекари-специалисти представиха научни проучвания на български и европейски здравни специалисти как к…Mar 18 2021skafeto.com

loading...