чесън

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Суровият чесън има силна люта миризма, която се омекотява значително при готвене. Суров или сготвен, чесънът се забелязва със силната си характерна миризма. Дъхът на хората, яли чесън, също получава характерна миризма. Някои култури приемат миризмата на чесън повече, отколкото други.

Чесънът се използва от хиляди години за лечение на човешки заболявания и може да намали риска от развитие на някои видове рак (гърдата и стомаха), сърдечно-съдови заболявания и диабет тип 2.Тайната на най-вкусните картофки с копър и чесън е разкрита: Ето какво трябва да направите, преди да ги пъхнете във фурнатаКартофите са един от най-масовите продукти, които присъстват на трапезата ни всеки ден. Освен че са …Jun 7 2018skafeto.com

Уникалният вкус на чесън идва от серни съединения. Подобно на останалите членове на семейството, растението абсорбира сулфат от почвата и го включва в молекули на аминокиселини и резерви на сяра, пише zdrave.to. Тези молекули за съхранение на сяра могат да се разделят на около 50 различни серни съединения, когато чесънът се приготвя и консумира.
Ajoene, активно съединение на сяра, намиращо се в зеленчука, в комбинация с антибиотици, помага за разграждане на защитата на бактериите.

Изследване на алилсулфид в нов аспект
Д-р Жотирмей Бекер от университета в Луисвил в Кентъки каза: „Нашите резултати показват, че въвеждането на чесън, съдържащ алил сулфид в диетата, може да помогне за поддържането на здрави чревни микроорганизми и да подобри познавателното здраве при възрастните хора.“
Ново проучване показва, че консумирането на суров чесън с възрастта може да подобри здравето на червата и, от своя страна, да подобри както дългосрочната, така и краткосрочната памет.

Съавторът на проучването, д-р Ниту, добавя: „Разнообразието на чревната микробиота при по-възрастните хора намалява и на този етап от живота се развиват невродегенеративни (болестта на Алцхаймер и Паркинсон) и могат да се влошат познавателните способности и паметта. Искаме да разберем по-добре как промените в чревната микробиота са свързани с намаляване на когнитивните функции, свързани със стареенето.

Експеримент върху мишки
Екип от учени тества 2 годишни мишки – възраст, която корелира с хора на възраст от 56 до 69 години. На гризачите се дава алилсулфид и се сравнява с мишки, които са по-млади и на същата възраст, но не са консумирали веществото.
Резултатите показват, че по-възрастните мишки, които ядат добавката, имат по-добра дългосрочна и краткотрайна памет, както и по-здрави черва в сравнение с другите гризачи, които страдат от нарушена пространствена памет.

Нови открития
Допълнителни проучвания показват, че алил сулфидът запазва експресията на гени на невронален натриуретичен фактор (NDNF) в мозъка, което е от решаващо значение за дългосрочната и краткосрочната памет.
Преди това генът е бил открит от учени от университета в Луисвил. Изследователите са открили, че мишките, на които е даден чесън, също показват по-високо ниво на експресия на NDNF гена, както и на газообразен сероводород – молекула, която предотвратява възпалението на червата.
Екипът планира допълнително да проучи как възстановените чревни бактерии могат да предотвратят загуба на памет, свързана с възрастта, и дали чесънът може да се използва за лечение на състояния като Паркинсонова болест и Алцхаймер.

Учените се надяват, че този пробив може да помогне в борбата срещу неизлечима кистична фиброза и хронични рани при диабетици, както и в борбата срещу MRSA и общата вътреболнична инфекция на „Псевдомонас аеругиноза“.
Резултатите бяха представени по време на среща по експериментална биология на годишната среща на Американското физиологично общество през 2019 г. в Орландо.
Забележка: Тази статия е с изключително информационна цел. Преди да използвате каквито и да е диети и средства от народната или алтернативната медицина, се консултирайте със своя лекар!Мед, ябълков оцет и чесън: Не е за вярване колко болести лекува този мощен коктейл от природата!Мед, ябълков оцет и чесън – това е наистина страхотна комбинация, която според мнението на медицинск…Nov 9 2018skafeto.com