ранната вечеря

Вечеряйте когато ви скимне! Няма никаква нужда да спирате с яденето поне 2 часа преди лягане, както се проповядва отдавна от специалистите по здравословен живот. Според тях пълненето на стомаха с храна късно вечерта и малко преди сън вреди на здравето и повишава риска от рак.

Е, да, но учени от университета в японския град Окаяма развенчават този постулат на диетолозите. Според тях дори да минат 2 часа между последното хранене за деня и спането, това няма да повлияе на кръвната захар, съобщи в. „Индипендънт“, цитиран от 24 часа.

В Япония 2-та часа за храносмилане преди лягане са въздигнати едва ли не в божа заповед. От по-малодушните се очаква да я спазват поне 3 пъти в седмицата.

Но японското изследване, публикувано в „Бритиш медикъл джърнъл“, показва, че е все тая. Учените са анализирали данни за 1573 души на средна възраст и по-стари, събирани между 2012 и 2014 г. в Окаяма. Никой от тях не е имал признаци на диабет, повечето са на над 65-годишни, като две трети са жени.

Оценявани са хранителните им навици и особености като телесно тегло, колко бързо ядат, дали се движат достатъчно и дали пушат. Заедно с това е следено нивото на кръвната им захар за 2- и 3-месечни периоди.

Твърде малко от изследваните са си лягали по-малко от 2 часа след вечерята. Нивото на кръвната захар на участниците се е повишило с малко в указаното време – от 5,12 през 2012 г. до 5,58 през 2013 и 2014 г. От това учените заключават, че почти няма разлика дали си лягаш 2 часа след ядене, или не.

Доста по-голямо влияние оказват други фактори – кръвното налягане, физическата активност и прекомерното пиене на алкохол.

Учените изтъкват, че проучването им е само констативно. Но те вярват, че то помага да бъде преместен акцентът – вместо хората да се вторачват в 2-та часа, да се хранят и да живеят по-здравословно, да се наспиват, да не пият алкохол и да не затлъстяват. Защото всичко това има много по-силно влияние върху обмяната на веществата.

Виж още:Как да се храним, за да отслабнем?Яденето на 3 големи хранения на ден с вредна храна не е благоприятно. По този начин се горят мускули…Feb 2 2021skafeto.com


loading...