реакции след ваксина

2239 са съобщените към Изпълнителната агенция по лекарствата странични реакции след прилагане на ваксина срещу COVID-19. Това съобщи служебният зам.-здравен министър д-р Тома Томов в интервю за Нюз.бг. Данните са към 20 май, когато са били направени 1 191 397 инжекции, което прави честота от 1,87 на 1000 души.

„Най-често съобщаваните реакции са болка и оток на мястото на приложение, грипоподобна симптоматика, по-рядко възпаление на лимфни възли. Съобщаваните алергични реакции са леки до средни по тежест и съставляват не повече от 5% от докладваните случаи в ИАЛ“, обясни д-р Томов. Според него повечето от съобщенията касаят реакции, които са завършили с възстановяване или са в процес на възстановяване, като от думите на зам.-министъра не става ясно дали у нас има смъртни случаи след поставена ваксина.

„Като цяло съобщените реакции са вписани в продуктовата информация, но има и малък брой сигнали за реакции, които не са описани в листовката/кратката характеристика на продукта. Някои от тях са обект на наблюдение от ЕМА и съобразно направената оценка могат да бъдат включени впоследствие в информацията на ваксините. Такива са случаите на повишено кръвно налягане и трудно постигане на контрол върху кръвното налягане; продължителна или късно появила се реакция на мястото на инжектиране и други“, посочи още д-р Тома Томов.

В ИАЛ са докладвани и ограничен брой съобщения от хора с автоимунни заболявания, на които са приложени ваксини срещу COVID-19 и които са получили нежелани реакции. „Техният брой като цяло не надвишава 20, като съобщените такива реакции не се различават по характер, нито по тежест от сигналите, които получаваме от ваксинирани без автоимунни заболявания“, допълни зам.-здравният министър.

Той отчете още, че към 20 май имунизираните с две дози лекари са 18 120, а напълно ваксинираният педагогически персонал е 25 418 души. Д-р Томов обърна внимание, че ведомството съсредоточава усилията си ваксините по-лесно да стигат до личните лекари, които по-бързо да обхванат възрастните пациенти в листите си.

Виж още:Проблем с китайската ваксина в Сърбия – всеки пети е без антитела след втората дозаЕдна пета от ваксинираните с китайската ваксина на Sinopharm в Сърбия нямат очаквания резултат от ва…May 23 2021skafeto.com

Ваксинираната погрешка с 4 дози италианка изпитва непрекъсната жажда, пие по 7 л вода на денИталианската студентка, която по погрешка на 10 май беше ваксинирана с 4 дози „Пфайзер”, изпитвала н…May 19 2021skafeto.com


loading...