https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Правило първо – При високо кръвно налягане, не губете време със самолечение, консултирайте се с лекар
Защо това е важно?
Високото кръвно налягане може да доведе до инфаркт на миокарда, мозъчносъдова болест (инсулт), бъбречна, сърдечна недостатъчност, поява на сърдечни аритмии, особено при пациенти в напреднала възраст, които имат високо кръвно налягане, в допълнение към куп други проблеми, съобщава специализираният сайт zdrave.to.
Хипертонията е стабилното увеличение на систолното (горна граница) налягане от 140 и по-високо, и/или диастолно (долна граница) налягане при 90 и по-високо.Важно за всички: Смъкнете високото кръвно налягане чрез този метод, много е прост и ефикасен!Специалисти от American Heart Institute доказаха чрез експеримент, че промените в начина на живот мо…Sep 19 2018skafeto.com

Правило второ – Приемайте редовно хипотензивните си лекарства, като се стараете да не пропускате нито един прием
Защо това е важно?
Приемането на антихипертензивни лекарства не само понижава кръвното налягане, но и предотвратява покачването му. Ако спрете да приемате лекарствата си, когато налягането е нормално, тогава се лишавате от тяхната защита.
По същата причина не трябва да приемате лекарства “в зависимост от това, как се чувствам”, защото 80% от хората не усещат повишаването на кръвното налягане. Нищо чудно, че наричат хипертонията тихият убиец. Не трябва на своя глава да променяте дозите на предписаните ви хипотензивни препарати и да прекъсвате лечението.

Правило трето – Не понижавайте рязко налягането!
Защо това е важно?
С възрастта нашите артерии стават по-твърди. В резултат на това се увеличава горното (систолично) налягане, а диастоличното (долните граници) се понижава. Поради това при възрастни хора е възможно да се увеличи само систолното налягане при нормално ниво (по-малко от 90 mm Hg) на диастоличното. Тази ситуация се нарича “изолирана систолна хипертония”, при която не се препоръчва да се сваля кръвното налягане под 130 mm Hg. Рязкото понижаване на кръвното налягане при тези пациенти може да бъде опасно. Според настоящите насоки при пациенти на възраст над 60 години целевото систолично кръвно налягане трябва да е 140-150 мм живачен стълб.

Правило четвърто – Избягвайте нерационалното съчетаване на лекарствата!
Защо това е важно?
Като правило за повишаването на налягането отговарят няколко механизма и голяма част от пациентите се нуждаят от две или повече лекарства за постигане на стабилен контрол на налягането. За да се намали количеството на таблетките и да се осигури най-ефективното и безопасно съчетаване на лекарствата, са създадени комбинирани препарати, които обединяват в една таблетка няколко средства. Такива лекарства са много удобни за употреба. Но те могат да бъдат назначавани само от лекар.
Днес експертите определят пет класа антихипертензивни лекарства, ефективно понижаващи риска от сърдечносъдови заболявания и смъртност: тиазидни диуретици, калциеви антагонисти, инхибитори на ангиотензин-конвертиращия ензим, антагонисти на рецепторите на ангиотензин II, бета-блокери.

Правило пето – Контролирайте стойностите на артериалното налягане!
Защо това е важно?
Артериалното налягане постоянно се променя в зависимост от нивото на активност, настроението, храненето и други фактори. Измерването на налягането вкъщи дава важна информация както на лекаря, така и на пациента. Това е важно както за диагностициране на хипертонията, така и за оценка на ефективността от лечението.
Препоръчват се три измервания на интервали от една минута. В този случай първото измерване не се отчита, а за второто и третото се изчислява средната стойност. Такива серии от измервания се извършват сутрин (преди приема на лекарствата, които намаляват кръвното налягане) и вечер, преди лягане. Ако разликите между измерванията са много значими (> 15 mm Hg), извършете още две измервания след 2-3 минути и оценете средната им стойност.

Фактори за развитие
• Прекомерна употреба на сол
• Неактивен начин на живот
• Прекомерно телесно тегло (затлъстяване)
• Пушене и прекомерно пиене
Органи-мишени
• При 20% от случаите – бъбречна недостатъчност
• Причина за 67% от инсултите
• 50% от случаите на сърдечна недостатъчност
• 25% от инфарктите на миокарда.Внимание: Ако вдигате кръвно повече от 140 на 90, то задължително трябва да избягвате ето тези храниЗа повишено кръвно налягане обикновено се счита повече от 130/90 единици. Това състояние се нарича а…Jul 30 2018skafeto.com


loading...