селенът

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Човешкото тяло се нуждае от много вещества, витамини и минерали, за да функционира добре. Тях най-често приемаме чрез храненето. Селенът е един от основните антиоксиданти. Липсата му може да доведе до сериозни нарушения в работата на организма. Значението на този микроелемент изследват полски учени. Резултатите от проучването им са публикувани в списание Nutrients, пише Труд.

Учените наблюдават биологичната активност на селена, която той осъществява главно чрез селенопротеини. Тези специфични протеини са отговорни за управлението на хормоните на щитовидната жлеза, плодовитостта, процеса на стареене и имунитета. Тяхна ключова роля е да поддържат баланс в клетките. Резултатите показват, че селенът може да намали риска от развитие на ракови заболявания.

Липсата на този микроелемент може да причини смущения в работата на сърдечния мускул. Той е важен и за детския организъм, тъй като помага при противопоставянето на инфекции и алергични реакции. Може да се наложи по-голям прием на селен по време на тежка физическа работа или спортни дейности.

Селенът не се произвежда в човешкото тяло. Набавя се предимно чрез храната. Този елемент се намира в почвата и оттам попада в растенията и животните. Недостигът на селен се среща по-често при хора, живеещи в региони, където почвата не е така обогатена с микроелемента.

Добри източници на селен са черният дроб, бъбреците, езикът, сърцето, също така рибите и морските продукти. Селен се съдържа също в царевицата, граха, зърнените култури, спанака, карфиола и др. Голямо е съдържанието му и в ядките, като на първо място в това отношение е бразилският орех.

Ако сте в добро здраве, не би ви се наложило да пиете допълнителни добавки. Но ако се налага, имайте предвид, че предозирането на селен в организма може да доведе до гадене, повръщане и лошо храносмилане.

Разнообразното хранене може да ви набави нужното количество селен. Ако е необходимо допълнително, вашият лекар ще ви посъветва и ще знае как най-добре да си набавите нужното, така че да сте здрави.

Виж още:Главният онколог на Русия посочи продуктите, причиняващи ракСпециалисти в най-различни области не спират да повтарят, че връзката между доброто здраве и правилн…Jun 11 2021skafeto.com


loading...