Гломб

Ниската циркулация на грип през миналия сезон може да доведе до отслабване на популационния имунитет и до по-тежки случаи през предстоящия сезон, каза в националния пресклуб на БТА Скендер Сила, ръководител на офиса на СЗО за България. По думите му по-тежки случаи може да възникнат сред децата под 10-годишна възраст и сред хората над 65-годишна възраст, пише Дир.бг.

Грипът е предотвратимо инфекциозно заболяване, което се предава лесно и ежегодно заразява 10-30 на сто от населението и причинява стотици хиляди хоспитализации в Европа, допълни Сила.

Грипът може да протече тежко, да засегне всички органи и системи у човек, може да доведе до инфаркт или инсулт, каза проф.Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. По думите й миналата година над 8400 са били хоспитализациите заради грип, като голяма част от тях са били на хора над 65-годишна възраст или на страдащи от хронични заболявания. По думите й данните от Центъра показват, че може да се очаква грипна епидемия. Проф. Христова припомни, че препоръката на СЗО е интервалът между поставянето на ваксина срещу грип и срещу COVID-19 да е 14 дни.

България е на последно място в Европа по ваксинален обхват срещу грип – под 10 на сто, посочи Валери Цеков от Българското сдружение по иновативна медицина. По думите му през последните две години, в рамките на Националната програма за подобряване ваксинопрофилактиката на сезонния грип 2019-2022 г., обхватът сред възрастните хора се е повишил.

Тази година ваксината срещу грип осигурява защита срещу щамовете „Виктория“, „Камбоджа“, „Вашингтон“ и „Пукет“, каза преди дни главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Безплатната ваксината срещу грип, която се осигурява в рамките на Програмата, ще бъде доставена при личните лекари в средата на октомври, съобщиха преди дни от пресслужбата на Министерството на здравеопазването.

Виж още:Здравното министерство с извънредно съобщение: Как студеното време влияе на К-19Много вируси, които причиняват остри респираторни заболявания, се разпространяват по-добре през студ…Oct 12 2021skafeto.com


loading...