силният сърбеж

Силният сърбеж не е често явление, но когато се появи, е ужасно дразнещ. Обикновено той се дължи на някакво възпаление или реакция на кожата с определена материя или продукт. Оказва се обаче, че той може да бъде притеснителен знак за здравето ни, който не бива да пренебрегваме.

Сърбежът е усещане за изтръпване, което ви кара да се почешете, пишат от zdrave.to. Това усещане обикновено е локализирано (т.е. появява се на определена част от нашето тяло, като например прасците), но може и да е генерализирано (т.е. по цялото тяло).

Когато нещо раздразни кожата ни, това нарушава защитната ѝ бариера. Нашите кожни клетки отделят хистамин, а кожните рецептори изпращат сигнал към нашия мозък, който ни подтиква да се чешем. Съвместно проучване на учени от САЩ и Германия обаче е открило, че при хора, страдащи от сърбеж на кожата, ракът се диагностицира няколко пъти по-често, отколкото при останалите. Доклад за него беше публикуван в списанието на Американската академия по дерматология.

Силният сърбеж може да показва рак, твърди международен изследователски екип, ръководен от Валери Ларсън от Медицинското училище на Джон Хопкинс в Балтимор и Соня Стендер от университетската болница Мюнстер. Учените са анализирали данните на близо 17 000 възрастни пациенти, лекувани от сърбеж в болница Джон Хопкинс между 2013 и 2017 година. Техните данни са сравнени с тези на приблизително пет милиона пациенти, които не са изпитали сърбеж.

Пациентите със сърбеж са диагностицирани с рак шест пъти по-често. Изследователите са установили, че има връзка между сърбящата кожа и обрива, който се появява върху кожата, с две форми на левкемия, костни тумори, бронхиални карциноми и множествен миелом. Според тяхната хипотеза сърбеж и обриви и тумори могат да имат общ спусък, който усилва възпалението и предизвиква реакции на него.

В същото време изследователите все още не могат да кажат със сигурност какво се случва първо: туморът или сърбежът. Но те оценяват откритата връзка между тях като много важна находка. Според тях сърбежът с неясен характер трябва да бъде знак за лекарите, че пациентът трябва да бъде прегледан за възможен рак. Забележка: Тази статия е с изключително информационна цел. Преди да използвате каквито и да е диети и средства от народната или алтернативната медицина, се консултирайте със своя лекар!За какви болести алармира акнетоАкнето е един от най-досадните кожни проблеми, с които се сблъскват повечето хора. Истина е, че чест…Oct 30 2019skafeto.comБолестта на почти всяка втора женаТова не е статия, подготвена от медицинско лице, а личната история на една обикновена, млада жена и …Oct 24 2019skafeto.com

loading...