Всеки втори

„Не може да се каже, че вирусът минава по-лесно през лятото“, това каза пулмологът д-р Александър Симидчиев.

„Съотношението на брой хоспитализирани и брой в интензивно отделение е горе-долу като по цял свят, не може да се каже, че се кара по-лесно вирусът. Това, че е казано, че вирусът се промени, не почива на публикувани данни, а на общи впечатления, може и да е погрешно доста това схващане, зависи от тестовете и от съобщените симптоми. Голяма част от хората може да не ги съобщят, особено сега като тръгнат на море“, заяви Симидчиев пред БТВ.

„Това, което е важно, където има събиране на много хора, трябва да има мерки за предприемане на риска – особено на мачове и в дискотеки, където може да се ходи без маска“, обясни още специалистът.

„В градския транспорт има повишен риск и той трябва да се контролира“, предупреди пулмологът и допълни: „Затова трябва и да се носят предпазни средства. Мачовете са едни от най-рисковите места за вируса, събират се много хора, които се възприемат за здрави, а те викат и ако става дума за 12 хиляди човека, от тях може 30 да са заразени и като викат може да инфектират още хора“.

Той обясни и че не може засега да се изследва как влияе вирусът на белия дроб след излекуване, защото по НЗОК не се отпускат пари за този вид изследвания.

Виж още:Втората вълна – къде е най-лесно да се заразите с вируса по скала от 10 до 1В последната седмица Европа отбеляза увеличение на случаите на COVID-19 за първи път от месеци, заяв…Jun 26 2020skafeto.com

loading...