студените месеци

Студените месеци вече са тук, дори и това да не ни харесва. За съжаление, това време от годината е свързано с настинки, вируси и неприятни здравословни проблеми. Това, което можем да направим, за да си помогнем сами е да осъзнаем кои са онези микроелементи за здраве, които могат да ни помогнат да се чувстваме добре и да не се поддаваме на бактериите. За да подкрепите организма си по време на инфекциозни заболявания, наблягайте на храни, които съдържат важни витамини, предават от zdrave.to.

Витамин А (ретинол)
Той играе важна роля в процесите на растеж и развитие, поддържане на зрението и имунитета. Източници: морска риба, хайвер, масло, мляко, сирене, извара, яйчен жълтък. Както и каротините, намиращи се в моркови, тикви, домати, червени чушки, спанак.

Витамин В6 (пиридоксин)
Участва в метаболизма на аминокиселините, в синтеза на невротрансмитери (норепинефрин, серотонин, мелатонин), тоест, подобрява работата на мозъка и настроението. Също така, участва в изграждането на хемоглобина. Източници: зърнени храни, картофи, моркови, месо и млечни продукти.

Витамин С (аскорбинова киселина)
Антиоксидантът, участва в окислително-възстановителните процеси, повишава устойчивостта на организма към инфекциозни заболявания (ОРЗ, грип). Източници: основно продукти от растителен произход – цитрусови плодове, шипка, червени боровинки, морски зърнастец, домати, зеле, репички, лук.

Витамин В9 (фолиева киселина)
Участва в метаболизма на нуклеиновите киселини и синтеза на протеини. Насърчава растежа и деленето на клетките. Всеки има нужда от него, но той е особено важен за децата в периоди на активен растеж, както и за бъдещите майки. Източници: най-много се среща в зелените растения – спанак, магданоз, зелен лук. А от зеленчуците – зеле (броколи, брюкселско зеле, карфиол), моркови, тиква.

Витамин В12
Той е необходим за синтеза и метаболизма на нуклеиновите киселини, за хематопоезата – регулира образуването на червени кръвни клетки. Недостигът на витамин В12 може да доведе до анемия, така че приемът на този витамин с храната е изключително важен за хората. Източници: животински продукти – месо, черен дроб, сирене, кисело мляко, риба.
Милена ВАСИЛЕВА
Забележка: Тази статия е с изключително информационна цел. Преди да използвате каквито и да е диети и средства от народната или алтернативната медицина, се консултирайте със своя лекар!

Вижте още:Ново проучване: Сушените плодове с повече витамини от преснитеСушените плодове са нещо като заместител на пресните за онези периоди, когато не можем да си набавим…Oct 22 2019skafeto.comС кои витамини и минерали ще предотвратим настинките през студените дниЗнаете кое време от годината настъпи. Онова на настинките, гриповете, запушения нос, раздразненото г…Nov 4 2019skafeto.com

loading...