състоянието на черния дроб

“За да разберете какво е състоянието на черния ви дроб, гледайте какъв е цветът на лицето ви, светлината на очите и тяхната жизненост. Тези неща придават красота на лицето“, пише в “Книга за здравето”, “Здраве и дълголетие …”, в която са поместени напътствията на Учителя Петър Дънов, пише zdrave.to.

Когато черният дроб функционира правилно, лицето има приятен розов цвят. Ако черният дроб е разстроен, човек е зле.

“Белият и черният дроб са два трансформатора на енергии, белият на умствената енергия, той отправя енергиите на мисълта към мозъка, черният на чувствените енергии, като ги отправя към симпатиковата нервна система. Чувствата не могат да се проявяват без черен дроб.

Енергиите от сърцето минават през черния дроб, има отворен път, обаче от черния дроб към сърцето няма. Ето защо, не трябва да допускате в сърцето си никакви отрицателни чувства и енергии, които биха се отразили вредно върху черния дроб.

Обидата, която преживявате, се отразява на състоянието на черния дроб като горчиво чувство, което не можете лесно да превъзмогнете. Доброто или лошото състояние на черния дроб се отразява върху чувствата, също чувствата се отразяват върху здравословното състояние на черния дроб. Ако той не работи добре, човек е нервен, лесно се сърди и гневи.

Каже ли някой, че не му се яде, че никого не може да търпи, че с никого не може да се разбира, че никому не вярва и в Бога не вярва, за всичко е виновен черният дроб.

Черният дроб е малък орган, но играе много важна роля. Има грамадно влияние върху психиката на човека”, е казвал Учителя.

Според него, ако се разстрои черният дроб, човек постоянно ще е неразположен. При този случай той е съветвал да се отреже едно парче лимон и да се сложи в устата. “Подръжте го така малко, после още едно парче, трето, четвърто.

Цветът на лимона и самата киселина ще подействат благоприятно на черния дроб, ще се смени неразположението, ще се проясни малко лицето, светът няма да ви се вижда такъв черен. Разстрои ли се черният дроб, вие разглеждате вече нещата не както трябва.

Ще държите черния дроб в изправно положение, тогава няма да бъдете нервни, невъздържани. Има много специалитети за лекуване на черния дроб, но аз ви казвам да мислите право и да си слагате по малко лимон в устата, давам ви най-безобидните лекарства”, е учел последователите си Учителя.

Ето рецептата за болен черен дроб: болният да яде кисели лимони. Ще започне от един лимон на ден и всеки следващ ден ще увеличава с по един, втория ден – два, третия – три и т.н., до десет дни и десет лимона, и после връща назад. Деветият ден – девет лимона, осмият – осем и т.н.

“Най-добрите хора в света са със здрав черен дроб. Най-хубавата панацея за черния дроб е да го обикнете и като съзнавате важността му, той ще се поправи. Обикнете ли и противоречията, вие ще държите черния си дроб в пълна изправност.

Черният дроб помага на храносмилането

Той отделя такива сокове, които са потребни за смилането на някои храни. Всички отрови отиват в черния дроб. “Той е много жлъчен. Ако отровите не влязат в стомаха за храносмилането, те ще влязат в кръвта и тогава произвеждат разстройство в астралното тяло. Няма да има съответствие. Силите на астралното тяло няма да минават правилно.

Едно разстройство на черния дроб на физическото тяло – и паметта не може да работи правилно, тя отслабва. Раздвои се умът, дойдат на ред болки, страдания. Тогава се явява неврастенията. Косвено този орган ще повлияе на симпатиковата нервна система.
Тя е в тясна връзка със стомаха, с храносмилането. То е във връзка с дишането, което пък е свързано с човешката мисъл, с мозъка. Щом някой орган от системата не функционира правилно, влияе и на другите. Да кажем – пожълтели сте. Това се дължи на вашия черен дроб”, казвал Учителя.

Всичката кръв от коремните мускули (черва, стомах и т. н.), преди да влезе в сърцето, минава през черния дроб. С други думи, той извършва огромна работа, като за денонощие пречиства около 600 литра кръв и отделя около 1 литър жлъчка.

Затова всяко смущение във функциите и състоянието на черния дроб се отразява върху цялото тяло и го поставя в опасност, особено всяко опиване с алкохол (най-големият враг на черния дроб), етер, хлороформ, тютюн и др. Затова при сърдечните и много други болести трябва да се вземат мерки да се усили дейността на черния дроб.

За тази цел са нужни съответно пригодени гимнастически упражнения – навеждане, кръгообразно движение на кръста, изправяне (б.р. описани в раздел “Домашна гимнастика“), масажи на черния дроб, дълбоко дишане с издишване през носа, отводни бани, парни бани, слънчеви бани и т.н. Редовното движение и въздушните бани усилват кръвообращението и предотвратяват кръвонатрупването във вътрешността на тялото.

“Това локално лечение трябва да се допълни с природосъобразен живот и чиста от пикочна киселина храна: с повече плодове, особено ябълки, череши и ягоди, зеленчуци и салати. При това всички студени напитки, включително и водата, са много вредни и предизвикват тежки кризи. Да се предпочитат топлите, но не и алкохолните напитки.

При лечението на черния дроб трябва да се помни, че между него и червата има права анатомична връзка. Черният дроб е изложен на много тежки заболявания. Неговото правилно функциониране е в тясна връзка в зависимост от стомаха, червата и обратно. Няма здрав черен дроб, без здрав стомах, а последният има три големи врагове – много топло ядене, пиене на алкохол и развалени зъби. А всичко онова, което е причина за лошото храносмилане, се явява и затрудняващо работата на черния дроб. От неговото заболяване възникват жълтеницата, катарът в червата, разстройството на храносмилателните органи и др.”, е казвал Петър Дънов.

Щом намирате, че светът не функционира както трябва, вие разстройвате черния си дроб. По този начин си пакостите. В черния дроб всичко е добро, но онова, което е направило пакости на човека, е, че той не мисли добре за черния дроб. Мислите ли добре за черния си дроб, вие ще бъдете полезни и за себе си, и за другите.

Церът на заболелия черен дроб е: не мрази никого! Има една спотаена омраза, която разстройва черния дроб. Разстрои ли се черният дроб, ще пиеш топла вода само, ще пиеш лимони. Човек, който иска всичко да нагласи, да уреди живота си, че да живее, пък докато го направи, разстройва черния си дроб”, е учил Петър Дънов.

При увеличение на черния дроб да се пие отвара от цикория. Взема се цялото растение: корен, стебло и листа. При болести в жлъчката и черния дроб са полезни киселите храни, особено лимоните. Да се избягват тлъстите, мазните храни. И по възможност да се дава почивка на черния дроб. Болният да се храни с по-лека храна.

Виж още:Петър Дънов: Грешна любов няма! Ние, хората, правим грешки, по отншение на любовта!Има един израз: „Любовта е най-великата сила на света“. И той е абсолютно верен. Любовта е усещане, …Aug 4 2020skafeto.com

Петър Дънов предвидил коронавируса, дал е и рецептата, която ще спаси светаПетър Дънов е дал рецепта, с която светът да се справи със смъртоносната заплаха на коронавируса в с…Mar 5 2020skafeto.com


loading...