състояния на косата

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Различните състояния на косата ни могат да ни дадат ценна информация за здравето ни. Макар на пръв поглед косата и здравето да нямат нищо общо, тя е един от външните белези, които могат да ни помогнат да усетим, че нещо в организма ни не е наред.

Косата на човек е едно от първите неща, които забелязваме, когато се запознаваме с някого. Дали е здрава и добре поддържана, или пък изтощена и невчесана – това определя и първото ни впечатление за този човек, пишат от zdrave.to. В същото време обаче има състояния, в които колкото и да се грижим за косата си, тя изглежда лошо и търпи промени. Но на какво се дължи това? Обърнете внимание на състоянието на косата и скалпа си. В крайна сметка те могат да покажат колко е здраво тялото ви. Ето за кои състояния на косата трябва да внимавате:

Заплетени краища
Много често този проблем се среща при жените. Най-често такова състояние на косата сигнализира за липса на желязо – микроелемент, много важен за организма. В диетата трябва да включите повече черен дроб, месо, бобови растения, пълнозърнести храни, тиквени семки.

Суха и чуплива коса
Това предполага, че на организма му липсват протеини, витамин А, полиненаситени мастни киселини. Те са в изобилие от растителни масла, ядки, мазна риба. В допълнение, сухата и чуплива коса сигнализира за проблеми с щитовидната жлеза.

Косопад
Ако косата започна да пада бързо, тогава на първо място трябва да обърнете внимание на диетата си. Но най-често това състояние е признак за неизправност на хормоналната система. В този случай трябва да отидете на лекар и да преминете съответните тестове.

Пърхот
Най-често пърхотът се образува поради неправилно подбран шампоан. Но също така може да се причини от гъбична инфекция, проблеми в стомашно-чревния тракт. Тогава ще бъде важно да се свържете с трихолог, миколог или гастроентеролог.

Ранно появяване на сива коса
Обикновено сивата коса се образува след 35 години. Всичко, което се случва преди тази възраст се смята за преждевременно посивяване поради изчезването на оцветяващия пигмент. Причините за това може да са няколко: неизправност в работата на панкреаса и щитовидната жлеза, липса на витамини от група В, фолиева киселина.

Потъмняване на косата
Има ситуации, когато косата започва да придобива по-тъмен нюанс. Не са видими видими причини за това. Най-вероятно говорим за нарушения във функционирането на черния дроб и жлъчния мехур. Отново е важно да се консултирате с лекар, за да разберете причината за проблема и да го премахнете.

Вижте още:Това са симптомите на страшната хеморагична пневмония, от която умря за часове 3-годишният АлексКървави храчки, задух, кашлица, слабост, изпотяване, болки в гърдите на фона на започнал грип говоря…Nov 20 2019skafeto.com6 храни и напитки, които подобряват женското здравеЖенското здраве се различава от мъжкото, предимно заради различните нива на хормоните, които се прои…Oct 28 2019skafeto.com


loading...