Тимева

„При всички вирусни или инфекциозни заболявания бихме могли да очакваме поражения във всички органи и системи. В случая с COVID става въпрос за генерализирано разпространение на инфекция, като при мъжете тя може да засегне половите органи – мъжките гонади (тестисите).“ Това каза в интервю за „Здравето ни“ акушер-гинеколога и специалист по репродуктивна медицина проф. Таня Тимева по време на конференция за профилактика и превенция на хроничните заболявания.

Възпалението на тестисите при мъже, които прекарват COVID тежко, се проявяват в промяна на показателите в спермограмата, свързана с подвижността и концентрацията на сперматозоидите в рамките на 72 до 90 дни след преболедуването. Толкова е периодът на цикъла на продукция на мъжките полови клетки. Ваксинираните мъже в репродуктивна възраст са застраховани от подобни усложнения.

– Как се отразява боледуването от ковид при жените по отношение на репродуктивната система, проф. Тимева?
– Ние сме облагодетелствания пол и това най-вероятно се дължи на хормоналната продукция и особеностите на продукцията на полови клетки. Цикълът на продукция на мъжките полови клетки продължава около 3м, тоест 90 дни, и затова се препоръчва след тежко боледуване да не се планира бременност или да не се пристъпва към асистирана репродукция поне 3 месеца след оздравяването от COVID. При жените гаметогенезата се възобновява през 28 дни. Благодарение на естрогените и свързаността им с имунния отговор репродуктивната функция на боледуващите жени не се засяга и не се намалява яйчниковия резерв. Същото важи с особена сила при ваксинация. Яйчниковия резерв няма как да се намали.

– Ако въпреки препоръките жена забременее месец след боледуването на мъжа си, има ли рискове за плода?
– Не, рискове за увреждане на плода или за непълноценна бременност не са известни.

– Споменахте естрогена като донякъде протективен фактор за тежко протичане на болестта при жените. Когато тези нива започнат да намаляват в перименопаузалния период или в менопаузата, това как променя клиничната изява на COVID?
– При жените между 45-55г, когато започват хормоналните промени и настъпва менопаузата, се натрупва и друг риск. Обикновено това е периодът, в който голяма част от жените развиват захарен диабет тип 2, артериална хипертония, затлъстяват… Като цяло тази рискова група пациенти са по-податливи на инфекции. Не мога да кажа, че жена в менопауза ще се разболее по-тежко, отколкото жена на 35, която има високи нива на естрогени, но с увеличаването на възрастта по-тежката заболеваемост е категорична, особено при този вирус, тъй като при него има свързаност на инфекцията с придружаващите заболявания.

– Какви други хормонални връзки има ковид с тежестта на заболяване?
– При мъжете има описано интересно проучване, направено от професор по медицина, който се излекува от рак на тестисите, но умира след усложнения от COVID. Самият професор е с хипоандрогенна алопеция (оплешивяване). Оказва се, че тези мъже са по-податливи на инфекцията и на по-тежкото й протичане. Причината е в мутации в последователността на аминокиселините в рецепторите. Това до голяма степен ни показва и че нещата, които намираме като клиника или като изява, се коренят в гена, в мутацията, в рецептора. Те са на клетъчно и подклетъчно ниво. А и са много свързани причинно-следствено: един пациент, който е с променен индекс на телесна маса и е затлъстял, има занижена подвижност, което води до по-малки „екскурзии“ на диафрагмата и дихателните движения на белия дроб. Множество са факторите, които биха могли да улеснят разпространението и тежестта на заболяването.

– Вие призовавате хората в репродуктивна възраст да се ваксинират, но много жени съобщават за отклонения в месечния цикъл след ваксините…
– Да, има такива съобщения. 1/5 от жените, които се ваксинират, могат да получат постваксинационни отклонения на цикъла, но това се регулира обикновено в рамките на 1-2 менструации. Жените с поликистоза на яйчниците имат релативна хиперандрогенемия, тоест при тях има също промяна в рецепторите и следователно това ги излага на риск от по-тежко протичане на инфекцията.

– А промените в месечния цикъл отразява ли се на репродуктивната система по отношение зачеването?
– Не. Повечето проучвания са правени при двойки, които прилагат асистирана репродукция. Тогава жената е хормонално стимулирана, за да й се извадят яйцеклетките, но до този момент не се наблюдава засягане на яйчниковия резерв и промяна в резултатите при асистираната репродукция.

– А когато този процес не се контролира от медицински лица, а цикълът на жената „прескача“ след преболедуване или ваксинация, това не означава ли липса на овулация?
– Когато има по-ранна менструация или „прескачане“, най-често става дума за скъсяване или удължаване на лутеалната фаза. Това обаче не значи, че не е имало овулация, а че тя настъпва по-рано или по-късно. Наличието на отклонения в цикъла не значи отклонения в овулацията.

– А когато „прескочи“ повече от месец?
– Значи, че е удължен периодът, в който е зрял фоликула. Не може да има менструация, без да има овулация. Когато жената има кървене, без да е имала овулация, говорим за псевдоменструация, но това са редки, атипични кръвотечения и се дължат най-вече на болестни изменения.

– Какво е отношението на стреса спрямо хормоните, които имат отношение с репродуктивната система?
– Част от естрогенът се отделя от надбъбречните жлези, където се секретира и кортизола. Когато има хипо- или хиперфункция на надбъбрека, тогава се засягат яйчниците и тестисите.

381 нови заразени и още 3-ма починали

381 са новите заразени с коронавирус през изминалото денонощие, като от тях 56,17% са неваксинирани. Направени са 4758 теста – 535 PCR-а и 4223 антигенни, като положителните проби са 8% (в абсолютен брой 43 от PCR-ите и 338 от антигенните тестове) или с 0,9% по-малко от предходния ден. Общо потвърдените случаи на COVID-19 от началото на пандемията досега достигнаха 1 168 508, като 61 778 са активните. Това показват данните на Националната информационна система, предава Скенернюз.

Излекуваните за последното денонощие са повече от новите случаи – 530, а общо оздравелите са 1 069 503-ма души. Починалите са 3-ма, като и тримата не са били ваксинирани. Така общо жертвите на COVID-19 у нас се увеличиха до 37 227.

Хоспитализираните за трети пореден ден се увеличават и вече са 270 души, което е с 14 пациенти повече от вчера, а новоприетите в болница са 60 души, като 65% от тях са без имунизация. В интензивни отделения са 31 пациенти или трима повече от предходния ден. Според единния информационен портал у нас коронавирус е констатиран при 24 599 медицински служители, с един нов случай през последните 24 часа.

Разпределението по области по настоящ адрес на новооткритите с положителна проба е: Благоевград – 7; Бургас – 18; Варна – 24; Велико Търново – 4; Видин – 4; Враца – 10; Габрово – 12; Добрич – 6; Кърджали – 0; Кюстендил – 12; Ловеч – 1; Монтана – 1; Пазарджик – 6; Перник – 3; Плевен – 11; Пловдив – 41; Разград – 3; Русе – 6; Силистра – 4; Сливен – 12; Смолян – 5; София област – 13; София град – 151; Стара Загора – 13; Търговище – 4; Хасково – 4; Шумен – 2; Ямбол – 4.

Ваксинираните за последното денонощие са само 361, като за 254-ма от тях това е втора или трета игла. Общо поставените ваксини у нас от 27 декември 2020 г. досега са 4 405 168, а 2 061 018 са със завършен имунизационен цикъл. 762 316 българи вече са с бустерна доза.

Още за К-19


loading...