тоалетна

На всеки се е случвало да се събуди посред нощ и да поиска да отиде до тоалетната. Обикновено тези позиви са рядко срещани, но при някои хора тези нощни събуждания са много по-чести, отколкото при останалите.
Според японски учени обаче зад това на пръв поглед просто действие може да се крие нещо много по-сериозно. Откритието е на учени от болницата Rosai-Tohoku в Сендай, начело с д-р Сатоси Коно, съобщава zdrave.to. Той и колегите му наблюдавали около четири хиляди жители на град Ватари. Участниците в експеримента редовно са били подлагани на прегледи и е следено как се хранят и какви проблеми срещат в ежедневието си.

Оказало се, че тези, които се оплакват от често ходене до тоалетната през нощта, по-често страдат от хипертония. Същото се отнасяло и за доброволци, които консумират много сол, въпреки че не винаги страдали от ноктурия (необходимост от ставане през нощта за уриниране).
Така учените стигнали до извода, че хората, които постоянно се събуждат през нощта от желанието да се облекчат, правят това заради злоупотребата със сол и високото кръвно налягане.Не мога дори да погледна чашата с вода от страх, че ще ме заведе отново в тоалетната: Ето как да се справите с този проблем (ВИДЕО)Студ. И макар синоптиците да обещават идването на пролетта, като че ли зимата няма край и така уютно…Feb 6 2018skafeto.com

„Установихме, че ако развиете ноктурия, тогава страдате или от високо налягане, или от излишните телесни течности. Ако не изчезне, трябва да се консултирате с лекар и да проверите кръвното си налягане, както и да измервате количеството консумирана сол“, посочи Сатоси Коно от болницата Rosai-Tohoku в Сендай.
Според статистиката на СЗО болестите на сърцето и кръвоносните съдове (инфаркти, инсулти и хронична сърдечна недостатъчност) остават основната причина за смъртта на хората по целия свят. Всяка година тези заболявания отнемат живота на около 17 милиона души и в повечето случаи възникват поради хипертония – постоянно високо налягане в кръвоносните съдове.

Наскоро лекарите и биолозите започнаха да обръщат внимание на факта, че колкото повече човек използва сол, толкова по-голяма е вероятността от развитие на сърдечни заболявания и кръвоносни съдове, както и от деменция и други форми на заболявания на мозъка.
Както отбелязва Коно, ранната диагностика и лечение могат значително да облекчат живота на пациентите с хипертония, така че учените се опитват да намерят по-надеждни и прости методи за откриване на първите следи от това заболяване.

„Ние показахме, че дори една допълнителна нощно ставане и ходене до тоалетната увеличава шансовете за развитие на хипертония с около 40%. Колкото по-често ходите до тоалетната през нощта, толкова по-голяма е вероятността да имате проблеми със сърцето и кръвоносните съдове“, каза Конно.
Според него не е съвсем ясно каква е причината и какво е следствието. Въпреки това, констатациите на кардиолозите ще позволят на много хора, страдащи от хипертония и ноктурия, да се консултират своевременно с лекар и да се отърват от тези проблеми.
Забележка: Тази статия е с изключително информационна цел. Преди да използвате каквито и да е диети и средства от народната или алтернативната медицина, се консултирайте със своя лекар!Колко пъти е нормално да се ходи до тоалетна през нощта и кога можем да говорим, че има проблем?Колко пъти уриниране е нормално през нощта? Чувствате ли желанието да отидете до тоалетната повече о…Sep 25 2018skafeto.com

loading...