хепатит

Коронавирусът може да е причина за мистериозния хепатит при деца, съобщи Ройтерс, позовавайки се на две нови изследвания.

Поредица от събития, вероятно предизвикани от недиагностицирана инфекция с вируса SARS-CoV-2, може да води до мистериозни случаи на тежък хепатит при стотици малки деца по света, допускат учените.

Децата с ковид-19 са изложени на значително повишен риск от чернодробна дисфункция впоследствие, сочат резултати от изследване, публикувано в електронната библиотека medRxiv, преди да е получило независима оценка, пише Дир.бг.

Но повечето деца с остър хепатит, който е рядко срещано заболяване в тази възрастова група, не съобщават предходна инфекция с новия коронавирус. Вместо това при повечето от тях е регистрирана инфекция с аденовируса 41F, за който обаче няма данни да атакува черния дроб.

Възможно е заболелите деца, повечето от които са прекалено малки, за да бъдат ваксинирани срещу Ковид-19, да са прекарали лека или безсимптомна инфекция, минала незабелязано, смята друг екип учени, публикували изследването си в „Лансет Гастроентеролъджи енд хепатолъджи“.

Според тяхната теория, ако това е вярно, остатъчни частици от новия коронавирус в стомашно-чревния тракт на тези деца може да кара имунната система на децата да реагира прекалено бурно на аденовируса 41F с високи количества протеини на възпалението, които увреждат черния дроб.

Авторите на това изследване съветват децата с остър хепатит да бъдат изследвани за наличие на SARS-CoV-2 в изпражненията и за други сигнали за чернодробно увреждане, защото шиповидният протеин на новия коронавирус е „суперантиген“, който предизвиква свръхреакция на имунната система.

Към момента мистериозният хепатит вече е потвърден в Гърция, а нус се очаква потвърждение за два случая. Над 348 са вече децата по света, които са диагностицирани с „жълтеница“ от неизяснен произход.

Виж още:Кантарджиев обяви симптомите на мистериозния нов хепатитДецата най-много са атакувани от новия вирус за хепатит, защото не са имали контакт с аденавирусите …May 5 2022skafeto.com


loading...