Факторите, които могат да предизвикат цистит:

Намалена имунна защита
Понякога и най-безобидната наглед настинка може да предизвика спад на имунната защита, промяна на вагиналната флора, а оттам и нахлуване на патогенни микроорганизми, които да станат причина за цистит.
Проблеми с гастро-интестиналния тракт   
Проблеми като запек и диария много често могат да бъдат фактор за поява на цистит. Те  обикновено са свързани с увеличаване броя на определени бактерии, които после лесно попадат във влагалището, а оттам и в пикочния мехур и стават причина за възпалението му.
Недостатъчен прием на течности
При приемането на по-малко количество течности (количеството течности, което всеки трябва да приема може да се съобрази с килограмите като ги умножи по 0,03, т.е. ако тежите 50 кг, средно трябва да приемате по 1,5 литра вода на ден), съответно и уринирането е по-рядко, с което се намалява чисто механичното миене на пикочния мехур и уретрата от урината и бактериите имат много повече време да се размножават.
Хигиената
Поради анатомичната особеност на женските органи и лесната възможност на бактериите да нахлуват към пикочния мехур е от огромно значение подържането на добра лична хигиена. Фекалиите, дългият престой на дамските превръзки могат да бъдат предразполагащ фактор за появата на цистит. Освен това прекомерната хигиена също може да бъде отключващ фактор. Употребата на дезинфекциращи сапуни, вагинални душове, с което се цели „почистване” вагината и влагалището води до унищожаване на така наречената „сапрофитна” флора (микроорганизми, които нормално обитават тази зона и не представляват опасност) и по този начин се улеснява развитието на патогенни бактерии, които да причиняват цистит.

Има решение, което да облекчи това мъчително състояние, без да притежава никакви странични ефекти. Най-ефикасното билково средство срещу инфекции на пикочния мехур е Червената боровинка. Тя е единственият плод, който е защитен от AFSSA (Agence française de sécurité sanitaire des aliments – Френската агенция за безопасност на храните) като средство за лечение срещу Escherichia coli, бактериите, най-чест причинител на цистит. Само червената боровинка съдържа специфични проантоцианиди PACs A, които се прилепват към бактериите и ги „извозват” чрез урината извън организма. Освен това, червената боровинка отделя в урината хипурова киселина, която я подкиселява и потиска бактериалния растеж. За да се осъществи това „извозване” и за да се изчисти тялото oт бактериите, е необходимо да се повиши диурезата. Точно това правят диуретиците. Те спомагат за изчистването на отделителната система. Като засилват отделянето на течност от тъканите, те елиминират вредните вещества. Освен това по този начин облекчават фалшивите позиви за уриниране.

Такава е Златната пръчица. Тя действа диуретично, противовъзпалително и подпомага имунната система. Освен това има противомикробно и болкоуспокително действие. Химичният състав на билката е подробно проучен и клинични проучвания сочат, че цял комплекст от биоактивни вещества допринася за благоприятния ефект при възпаления на отделителната система. Според китайската медицина, например, стресът, мъката и други емоционални преживявания се отразяват най-силно на бъбреците и отделителната система. Неслучайно Златната пръчица влияе и на емоционалното ни състояние, като действа успокоително.

Продуктът „CystiRen” (Цистирен) е комбинация от синергично действащи натурални екстракти. Патентованият екстракт от Американска червена боровинка е с високо съдържание на проантоцианидини, тип А. Стандартната дневна доза съдържа 72 мг проантоцианидини, осигуряващи бърз лечебен ефект. Екстрактът от Златна пръчица подпомага изхвърлянето на микроорганизми и отпадни вещества от пикочните пътища и бъбреците. Усилва защитните сили срещу инфекции в уринарния тракт. Продуктът не съдържа животински продукти, оцветители и консерванти. Напълно безвреден е и може да се приема от деца, бременни и кърмещи. Може да се използва и като превенция.

Търсете в аптеките и на https://botanic.cc/products/cystiren/