мили грешно

Грижата за косата е важна не само, за да може тя да изглежда добре през цялото време, но и за да сме сигурни, че здравето й не е застрашено. Косата ни постоянно е изложена на външни влияния, които я отслабват, а се оказва, че и самите ние допринасяме, като сме я мили грешно цял живот.

Такава проста и позната процедура като измиването на косата много от нас правят неправилно, пишат от zdrave.to. Ето защо решихме да поговорим с лекар и да разберем какъв е правилният алгоритъм за измиване на косата и какви са тънкостите в този важен въпрос.

Чудили ли сте се някога колко шампоан да нанесете? Колко често да миете косата си? Ще навреди ли на косата си? Попитахме трихолог за всичко това, който разсея някои митове и каза как да се грижим правилно за косата.

Не позволявайте на косата ви да се изцапа
Главата трябва да се измие, тъй като кожата се замърсява. Според проучвания, проведени от трихолози и дерматолози в различни страни, скалпът и косата страдат много повече от замърсяване, което се натрупва в основата на косата и не се отстранява навреме от главата. Мазната секреция, прахът, мръсотията създават място за размножаване за развитието на бактерии, не позволяват на кожата да диша, корените на косата не получават полезни вещества – всичко това нарушава нормалното функциониране на скалпа и забавя растежа на косата.

Не се страхувайте от шампоаните
Шампоаните, които показват, че е разрешено да се използват всеки ден, са възможно най-неутрални, деликатни, хипоалергенни и неагресивни. Съответно те наистина могат да се използват ежедневно.

Спазвайте честотата на измиване
Честотата на измиване с шампоан трябва да бъде избрана индивидуално, като се вземе предвид вида на косата и качеството на водата. Ако имате мазен тип коса, тогава за почивка от 3-4 дни ще се натрупа обилна мастна секреция, което може да доведе до появата на малки възпаления.

Нанесете правилно шампоана
Количеството шампоан зависи основно от дължината на косата. Не се препоръчва да излеете продукта директно върху главата. Първо, ще бъде трудно да се контролира неговото количество; второ, прекомерно концентрираният продукт ще стигне до ограничена площ. Ето защо, първо трябва да разпенвате шампоана в дланите и едва след това да го разпределите през косата.

Правилният алгоритъм за измиване на косата
Преди да започнете да миете косата, косата трябва да бъде пенирана, за да я измиете добре. Трябва да измиете косата си от ухо до ухо, по така наречените условни линии и след това да отидете до задната част на главата. Движенията трябва да се масажират и да се правят с върховете на пръстите, но в никакъв случай с ноктите, за да не се надраска кожата. Докато ползвате шампоана се препоръчва да се масажирате. Това е полезно за корените на косата.

Колко често да се прилага шампоана
Всичко зависи от честотата на измиване и използвания продукт. Ако трябва да миете косата си ежедневно, тогава двойното нанасяне на шампоан не е необходимо. За тези, които мият косата си 2 пъти седмично, е по-добре два пъти да нанасят шампоан. Вторият път количеството шампоан се препоръчва да се намали наполовина.

Температура на водата
Мнозина правят груба грешка и мият косата си с твърде гореща вода, която излужва косата и активира мастните жлези. Оптималната температура за измиване на косата е 40-50 градуса. Именно този температурен режим насърчава доброто разтваряне на себума, лесното отстраняване на мръсотията, а също така подобрява кръвообращението.

Завършете миенето със студена вода
Препоръчително е да завършите процедурата за измиване с хладен или студен душ, който стимулира кръвоснабдяването на скалпа и прави косата блестяща.

Маска след измиване с шампоан
Честотата на използване на маски зависи от състоянието на косата и от желания ефект, както и от състава на веществото. Ако косата ви е силно повредена и се нуждае от интензивна грижа, прилагайте маската всеки ден. След 8-10 сесии резултатът вече ще бъде ясно видим и вие ще можете да използвате този козметичен продукт много по-рядко. Ако смятате да прилагате маската върху косата за превантивни цели, правете това не повече от 1-2 пъти седмично. Тази честота се счита за оптимална.

Не забравяйте за балсама
Балсамът се нанася върху косата след измиване с шампоан. Балсамът не само стабилизира нивото на pH на косата, но също така й придава блясък, прави я по-копринена, тъй като съдържа лесно отразяващи се елементи. Балсамът също изглажда външния слой, или фоликулът на косъма, която се отваря, когато алкалът попадне върху нея – тоест, твърда вода и шампоан, и боя или разтвор за постоянния. Балсамът може да се прилага по цялата дължина на косата (някои смятат, че е необходим само за краищата), включително корените, но не се втрива в скалпа. Оставете за 5-7 минути, след което изплакнете обилно. Когато се прилага върху скалпа, има вероятност балсамът да направи косата по-тежка и да я лиши от обем

Какво да правите, когато вече сте измили косата си
В зависимост от вида на косата става необходимо да се използва масло за коса или защитен спрей. Следвайки инструкциите на етикета, нанесете капка масло върху суха или мокра коса, в зависимост от това как реагират на маслото. Използвайте много малко количество масло, така че косата ви да не изглежда мазна или мокра. Трябва да знаете, че ефектът на етеричните масла върху увредената коса е по-ефективен, когато те са мокри. Ето защо, ако обикновено използвате масло върху суха коса, навлажнете го с вода и след това нанесете масло, за да постигнете желания ефект.

Винаги използвайте термична защита
Що се отнася до защитния спрей, той трябва да се използва, ако косата се нуждае от постоянно стилизиране със сешоар или други устройства. Косата е уязвима от топлина, тъй като се състои от твърд протеин и кератин.

Под влияние на температурите изгладените люспи на кожичките (горният защитен слой на косата) се повдигат, разкривайки кората. Кератинът омеква и водата се изпарява. При горещ стайлинг, особено на мокра коса, влагата се изпарява и мазнините се разпадат. Косата се къса, избледнява и става чуплива.

Важно е да се отбележи, че спрейовете за термична защита, като правило, включват естествени протеини, витамини Е и В5, както и екстракти от лечебни растения. Благодарение на тези компоненти косата не само се неутрализира от топлинни ефекти, но и придобива допълнителен обем, което прави прическата още по-ефектна.Косопадът е бич за много мъже, но с този продукт ще успеем да спасим косата си. Ето какво трябва да направимВ днешно време косопадът е масов проблем както при мъжете така и при жените! Съществува изумителен п…May 3 2018skafeto.comКосата ми падаше като за световно: Ето това ме спаси – сега е гъста, здрава и едва се побира в шнолатаРозмаринът е един от най-често използваните растения в естествената медицина. Свежият или сух розмар…May 31 2018skafeto.com


loading...