растения насекоми

С лятото идват освен хубавите моменти с почивки и пътувания, също така и неприятните с различни досадни насекоми като бълхите и кърлежите. От край време обаче, хората прибягват до няколко растения, които могат да държат далеч тези насекоми от вас и домашните ви любимци.

Много хора смятат, че бълхите и кърлежите са от едно и също семейство. Това обаче не е така – бълхите са насекоми, докато кърлежите са паякообразни. Бълхите са доста по-малки на размер от кърлежите. И двете се забелязват обаче трудно върху кожата. Бълхите все пак могат да се появят и вътре в жилището ни.

И двата вредителя се хранят с кръв и оставят червен отпечатък върху кожата ни. Бълхите могат да ни заразят с тения, а кърлежите с лаймска болест. баралеоза и енцефалит. Тези заболявания могат да причинят сериозни здравословни проблеми, ако не са лекувани навреме.

Растения, които плашат бълхите и кърлежите

Подобно но други вредители така и бълхите и кърлежите имат непоносимост към някои миризми. Ако засадите тези растения в радита си, то осезаемо ще намалите броя на вредителите в двора си и ще си спестите много проблеми.

3 растения ни помагат срещу кърлежи, мухи и бълхи

Розмарин

Много ароматни билки отблъскват кърлежите и бълхите. Билковите етерични масла често се използват и срещу вредители. Розмаринът има много силна миризма. Той се бори успешно и с въшките и мухите.

3 растения ни помагат срещу кърлежи, мухи и бълхи

Пелин

Той е компактен, докаративен и дългогодишен. Листата му са ароматни и плашат вредителите в градината ви. Той се бори с кърлежи, бълхи и молци.

3 растения ни помагат срещу кърлежи, мухи и бълхи

Чесън

Той принадлежи към семейството на лъка и се използва за готвене от векове. Бълхите и акарите не харесват миризмата му. Той често се използва в хранителните добавки за кучета срещу кърлежи. Миризмата му отблъсква вредителите. Може да натрошите скилидки чесън из двора си, за да спрете прииждането на бълхи и кърлежи.


loading...