майчина линия

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Всеки човек е предразположен към развиването на някои заболявания, заради своите гени. По тази причина е добре да сме наясно какви болести е имало в семейството ни поне 2 поколения назад, за да можем да вземем адекватни превантивни мерки. Днес ще ви представим кои 5 болести се предават по майчина линия.

Специалистите посочиха заболяванията, които могат да бъдат наследени по женска линия. Затова е важно да знаем от какво са били болни нашите баби, майки и други роднини, предават от zdrave.to.

Остеопороза
При това заболяване разрушителният процес засяга съединителната тъкан, прави костите по-крехки, подложени на чупливост. Основните жертви на остеопорозата са жени, навършили 65 години.

Мигрена
Склонността към мигрена е свързана със специфичната активност на съдовете на мозъка, която от своя страна се определя от генетиката. Строгото спазване на правилата за здравословен начин на живот може да помогне да се избегне наследствената мигрена – отказ от цигари и алкохол, строг контрол на консумирания кофеин и защита от стрес.

Глаукома
Бавно, развивайки се след 50-те години, глаукомата може да причини пълна загуба на зрението. Жените, чиито майки или други роднини на жени имат глаукома, се нуждаят от редовни прегледи при офталмолог. Те развиват заболяването много по-често от мъжете.

Сърдечни заболявания и диабет
Смъртността при жените често е заради последствията от сърдечни заболявания и диабет тип 2. Не на последно място, защото има генетични фактори, които влияят върху развитието на тези заболявания. По-специално, жените наследяват определен вид отлагане на мазнини от майките си: ако мазнините се отлагат като ябълка, рискът от развитие на сърдечни проблеми и диабет се увеличава.

Рак на гърдата и яйчниците
Генната мутация, която е специфична и наследствена в семейството по женската линия (същата като тази на Анджелина Джоли), е една от причините за рак на гърдата и яйчниците. При наличието на тези видове рак при роднини, жените трябва да се преглеждат редовно. Коя е най-смъртоносната болест в развитите страниРезултатите на скорошно проучване за най-смъртоносната болест, проведено в Квебек, Канада, показва, …Sep 17 2019skafeto.comКафето не предизвиква, но не и предпазва от най-коварната болестСпециалисти от медицинския институт Бергхофер в Куинсланд, Австралия, заключиха, че ежедневната конс…Jul 22 2019skafeto.com