https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

1. Дишането през носа ви има изненадваща полза.
Ново проучване, публикувано в списание „Невронаука“, показва, че дишането през носа спомага за укрепването и стабилизирането на спомените. В случай, че имаме нужда от още едно доказателство, че дишането влияе върху нашето здраве по много начини.

2. Детските микроби също са важни.
Според ново изследване, състоянието на вашето микробиологична система на 2-годишна възраст може да покаже много за това, как тялото ви ще изглежда на 12-годишна възраст. „Ако нашите открития могат да бъдат потвърдени от други проучвания, чревната микрофлора може да играе важна част от алгоритъмът предсказващ затлъстяването „, казва авторът на изследването.

3. Ако искате да защитите мозъка си, пазете ушите си.
Проучване, което събра данни от около 2000 възрастни, показа, че степента на когнитивен спад (или казано по-просто затъпяване) е забавена с 75% при използването на слухов апарат. Това е голямо откритие, тъй като около един на всеки 10 възрастни започва да усеща загуба на слуха до 40-годишна възраст.

4. Яденето на био храни може да намали риска от рак.
Консумирането на био или екологични храни е не само по-питателно и по-добро за околната среда; то също може да намали риска от рак. Неотдавнашно проучване установи, че тези, които са се хранили с био храни, имат 25% понижен риск от рак.

5. Науката потвърждава, че миризмата на лавандула наистина действа отпускащо.
Ново изследване, публикувано в „Граница на поведенческата невронаука“, доказва, че миризмата на лавандуловото съединение линалол предизвиква отпускане на организма и има успокояващ ефект. „Тези открития все повече ни приближават до клиничната употреба на линалола за облекчаване на състояния на безпокойство“, казва автора на изследването.