дефицит на йод

В организма ни се съдържат различни вещества, които си набавяме чрез различните продукти, които консумираме. Разнообразието от вещества е това, което позволява на тялото ни да функционира ефикасно и на пълни обороти. Когато имаме дефицит на някое от веществата, започват и проблемите.

Йодът е много важен минерал за организма. Главното му предназначение е да участва в производството на хормони на щитовидната жлеза, пишат от az-jenata.bg. Те отговарят за растежа, развитието на тялото и метаболизма в него. Тялото ни не произвежда йод само. То се нуждае от приемането на минерала чрез храната, за да може да извърши всички свои функции, свързани с него. Йод се среща в храни, като яйца, сирене, риба, морски дарове, орехи, мляко, някои листни зеленчуци, водорасли. Кои са признаците на дефицит на йод?

Умора и депресия
Йодът е свързан с управлението на настроенията. Дефицитът му води до лошо настроение, безпокойство, нервност, депресия. Управлението на тези емоции се диктува от функциите на щитовидната жлеза. Когато има дефицит на йод, тя не произвежда достатъчно хормони, което пък води до различни промени в настроението.След зимата е много вероятно да изпитвате дефицит на желязо. Ето какви са признаците и как да превъзмогнете това състояниеУмора, чупливи нокти и суха, цъфтяща коса са сигурен белег, че в организма ви липсва желязо. Дори пр…Apr 19 2018skafeto.com

Суха кожа, чувствителност към студ
Един от най-изявените симптоми на хипотиреоидизъм е сухотата на кожата, лющенето ѝ и чувствителността към студ. Жените имат с до 8 пъти по-голям риск от развитие на заболявания на щитовидната жлеза, особено във възрастта около менопаузата.

Имате гуша
Уголемяването на щитовидната жлеза, наречено гуша, често се дължи на дефицит на йод. Ако забележите дори малко уголемяване или уплътняване в предната област на шията, веднага се консултирайте с лекар.

Затруднения в преглъщането, дразнене в гърлото
Характерен симптом на дефицит на йод, който е довел до възпаления или дисфункция на щитовидната жлеза, е трудността в преглъщането или дразнене при дишане. Проявява се най-вече в легнало положение.

Спонтанен аборт или мъртво раждане
Много често причините за спонтанен аборт или раждане на мъртъв плод са свързани и с дефицит на йод. Тиреоидните хормони участват в синтеза на миелин, който обгръща и предпазва нервните клетки, помагайки им да комуникират помежду си правилно. Бременните жени с недостиг на йод в организма имат по-завишен риск от спонтанен аборт или раждане на мъртъв плод по тази причина.Притеснена читателка ни попита: Постя, има ли риск от дефицит на витамин В12? Ето отговора на д-р Татяна МороховецЗа първа година постя толкова дълго и напоследък се чувствам отмаляла, има ли риск да съм с дефицит …Apr 3 2018skafeto.com

loading...