мазна храна

Когато става въпрос за мазна храна, обикновено се случва с негативен коментар. Повечето хора обръщат гръб на мазнината, в какъвто и да е вид. Понякога обаче трябва да приемем, че има ползи от някои неизвергнати храни и да се възползваме от това.

Дори ако сте на диета, хапвайте сутрин няколко резанчета бекон – пресен, пушен или печени, пише Hearth, предават от zdrave.to. Тялото ви ще ви благодари за това! Вярно, главното тук е да не прекалявате: свинската мас е много висококалоричен продукт, 100 грама съдържат от 750 до 850 ккал. За възрастен човек е достатъчно 10-30 грама мазнини на ден.

Ако ядете повече, излишъкът ще се отложи под формата на подкожна мастна тъкан. Затова хапвайте умерено! Тази здравословна закуска ще ви зареди с енергия за целия ден и в същото време ще предпази организма от хипотермия.

Мазнината предпазва от образуване на плака върху кръвоносните съдове
Мазнината съдържа мастноразтворими витамини A, D и E, ненаситени мастни киселини и лецитин. Взаимодействайки, тези полезни вещества помагат за прочистване на кръвоносните съдове от холестеролни плаки.

Мазнините стимулират производството на жлъчка
Диетолозите съветват да хапвате мазничко сутрин и ето защо: свинската мас стимулира производството на жлъчка, като по този начин допринася за нормалното храносмилане. Няма да имате проблеми със запека, ако редовно ядете парче сланина за закуска! Само не забравяйте, че трябва да се комбинира с други продукти, например със зеленчуци, и в никакъв случай не трябва да ядете само свинска мас за закуска.

Мазнините укрепват сърдечния мускул
Съдържат уникално вещество – ненаситена арахидонова киселина, която помага за укрепване на стените на кръвоносните съдове, осигурява нормалното функциониране на сърдечния мускул. Между другото, в растителните продукти изобщо няма арахидонова киселина, а количеството й в маслото е 10 пъти по-малко, отколкото в мазнините. Освен това селенът е част от мазнините, този микроелемент има защитна функция: той е антиоксидант и предпазва кръвоносните съдове от увреждане.

Мазнините стимулират умствената дейност
Не можете да се концентрирате? Хапнете парче сланина! Лецитинът, който е част от него, е полезен за мозъчните съдове. Последните проучвания на канадски учени разкриха, че този продукт повишава интелектуалната активност.

Мазнините повишават имунитета
Мазнините съдържат „полезен“ холестерол и мазнини, които участват активно в развитието на клетъчните мембрани, необходими за изграждане на имунитет.

Противопоказания
Трябва обаче да се има предвид, че мазнините в някои случаи могат да бъдат вредни. Ако имате заболявания на черния дроб, жлъчния мехур, жлъчните пътища или нарушение на метаболизма на холестерола, по-добре се откажете от мазнините. Забележка: Тази статия е с изключително информационна цел. Преди да използвате каквито и да е диети и средства от народната или алтернативната медицина, се консултирайте със своя лекар!Гофретите са любимата закуска на малки и големи в цял святСветовната история на гофретите е стара и сложна. Някои ентусиасти опитват да открият нейния първооб…Jul 28 2019skafeto.comНово проучване: Пицата е по-полезна закуска от най-популярнатаПицата е едно от най-вкусните неща, които се услаждат на всеки от нас. Макар италианско ястие по про…Sep 12 2019skafeto.com


loading...