незабележими симптоми

Всяка болест има симптоми, които се проявяват, когато тя навлезе в по-напреднали стадии. Затова и диагностиката често е трудна, защото в началото повечето заболявания имат незабележими симптоми, които често остават пренебрегнати от хората.

Захарният диабет (diabetes mellitus; от гръцки: διαβαίνω – „преминавам“), често е наричан и само диабет, предават от zdrave.to. Това е болест, характеризираща се с повишено ниво на кръвната захар (глюкоза) в организма, което се дължи на отслабената реакция на клетките към инсулина или на недостатъчното му произвеждане в тялото.

Инсулинът е хормон, секретиран от панкреаса, който стимулира клетките да абсорбират глюкозата и да я трансформират в необходимата за функционирането им енергия. Когато клетките не абсорбират достатъчно глюкоза, тя се натрупва в кръвта (хипергликемия), което води до усложнения в сърдечно-съдовата, нервната и други системи. Симптомите на диабета обикновено се появяват едва когато нивата на кръвната захар станат извънредно високи или започнат проявите на усложнения.

Трите класически симптома на диабета са:
Засилено уриниране (полиурия) – при надхвърляне на бъбречния праг за глюкоза (около 10 mmol/l), кръвната захар започва да се отделя с урината, увличайки със себе си значително количество вода и предизвиквайки по-често и обилно уриниране.

Повишена жажда (полидипсия) – за да компенсира повишеното отделяне на вода с урината, организмът извлича вътреклетъчна вода в кръвта, предизвиква обезводняване и централната нервна система реагира с усещане за жажда.

Повишен апетит (полифагия) – този симптом е обикновено по-силно изразен при 2 тип диабет, където високото ниво на инсулин стимулира чувството на глад; от друга страна недостатъчната енергия, която достига до клетките, поради намалената инсулинова чувствителност, кара организма да набави повече калории и повече храна. Здравните специалисти са установили признаци на диабет, които могат да бъдат объркани с други, по-малко опасни заболявания.

Обърнете внимание на наличието на следните симптоми:
1. хронична умора;
2. загуба на тегло;
3. сухота в устата;
4. дълго зарастване на рани;
5. замъглено зрение;
6. сърбеж в областта на гениталиите.
Забележка: Тази статия е с изключително информационна цел. Преди да използвате каквито и да е диети и средства от народната или алтернативната медицина, се консултирайте със своя лекар!Проф. Цветалина Танкова: Предиабетът е обратимо състояние, не го оставяйте на автопилотНе е ново твърдението, че диабетът е глобален проблем, че разпространението му приема размерите на е…Oct 1 2019skafeto.comД-р Александър Шишонин: Шийната остеохондроза причинява хипертония и диабетД-р Александър Шишонин, к.м.н., е рехабилитатор и невролог, който през 2006 г. основава в Москва Кли…Aug 15 2019skafeto.com

loading...