6 промени

Тялото ни се нуждае от някои основни неща, за да функционира нормално. Правилното хранене и качествената почивка са някои от тях. Затова и днес ви представяме кои са тези 6 промени, които настъпват в тялото ни, ако спим по 8 часа всяка нощ.

По колко часа сън ви се събират на нощ? Ако 8 часа ви се струват като лукс и не си осигурявате достатъчно часове за възстановяване на организма, трябва да знаете, че излагате на риск своето емоционално, физическо и ментално здраве, пишат от az-jenata.bg. Осем часа сън, не е поредният „модерен“ здравословен навик, а е необходимост.

Запомняте по-лесно нова информация
Достатъчните часове пълноценен сън със сигурност се отразяват положително на това да се концентрираме върху нови умения, нова информация. Учени са открили, че докато спим, ние обработваме новата информация. Това означава, че умът и тялото ни са по-добре подготвени за новото сутрин, а не в края на деня.

Мислите ни са ясни
Осем часа сън ни помагат да се фокусираме по-добре върху проблемите си и това как ги разрешаваме.

По-лесно управляваме телесното тегло
Вероятно сте забелязали, че когато не сте се наспали, апетитът ви се повишава, особено към нездравословни храни. По време на сън, човешкото тяло синтезира хормон, наречен лептин, който е хормонът на ситостта. От друга страна, когато не сме си починали ефективно, организмът ни повишава секрецията на хормона грелин, който ни кара да ядем повече. Ето защо, ако се опитвате да отслабнете е важно да си почивате достатъчно.

Здравето ни се подобрява
Според редица изследвания, осигуряването на достатъчно часове сън, може да помогне за намаляване на нивата на стрес, да намали риска от високо кръвно налягане и повишаване на холестерола. Недоспиването и умората увеличават риска от сърдечни проблеми.

Намалява се рискът от диабет
Изследвания са установили, че сънят има отношение към регулирането на кръвната захар и чувствителността към инсулин, като качественият и пълноценен сън, може да намали риска от развитието на диабет тип 2.

По-бързо се възстановяваме от настинки
Когато страдаме от настинка или грип, обикновено нямаме сили, усещаме се сънливи. Проучвания доказват, че тялото ни преминава в режим на сън, за да се възстанови. Така имунната система се справя най-ефективно с бактериите.

Вижте още:7 храни, които ще ви помогнат да подобрите съня сиПълноценният сън (повече от 7 часа) ни помага да се чувстваме свежи и готови за предстоящия ден, но …Oct 31 2019skafeto.com

loading...