мерим кръвното

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Да си мерим кръвното е дейност, която всеки от нас е извършвал поне веднъж. Добре е да го правим редовно, за да може да следим развитието и ако има притеснителни признаци, да се свържем с лекар, който да ни помогне. Оказва се обаче, че всички правим грешки при измерването, които могат да се отразят негативно на резултатите и да ни заблудят.

Хората често правят грешки, когато измерват собственoто си кръвно, пишат от Zdrave.to. Но дори и малките грешки водят до неправилни стойности и следователно често до неправилно дозирани лекарства. Това от своя страна може да бъде опасно за здравето ви. Ето кои са най-честите грешки, които хората допускат.

Грешка 1: Измервате на грешна ръка.
Това може да доведе до фалшиво ниски стойности. По принцип кръвното налягане може да бъде измерено и на двете ръце. Обикновено налягането в едната ръка е по-ниско, отколкото на другата. Решаващият фактор винаги е по-високата стойност. В началото на лечението на хипертонията, което включва мониторинг на кръвното налягане, трябва да го измервате на двете ръце, а в бъдеще винаги да измервате на ръката, където кръвното налягане е било по-високо.

Грешка 2: Маншетът е разхлабен
Това води до фалшиво високи стойности. Измерените стойности на кръвното налягане са по-високи, отколкото са в действителност.

Грешка 3: Маншетът е твърде стегнат.
Това също води до неправилно измерени стойности. Систолното (горната стойност) е фалшиво ниско, а долното (диастолното) е фалшиво високо.

Грешка 4: Ръката ви е притисната от дреха.
Ако сте си вдигнали ръкавите по време на измерване на налягането, той може да притисне ръката ви. В резултат на това можете да получите грешни стойности, така че е по-добре напълно да премахнете дрехите от ръцете си. Тънките блузи или ризи не е необходимо да се свалят.

Грешка 5: Маншетът е поставен на грешно място
По време на измерването маншетът трябва да е на нивото на сърцето, само тогава измерената стойност ще съответства на действителната. Ако маншетът е над нивото на сърцето, измерените стойности може да са твърде ниски. Ако е под нивото на сърцето – твърде високо.

Грешка 6: Измервате кръвното веднага след хранене.
Когато тялото получава храна, голямо количество кръв се изпраща в храносмилателната система. Ако измерите кръвното налягане в такъв момент, то ще бъде по-ниско, отколкото всъщност е. След хранене трябва да мине поне час, преди да го премерите.

Грешка 7: Пили сте алкохол, чай или кафе
И трите напитки водят до неправилни резултати от измерванията. Алкохолът, например, може да разшири кръвоносните съдове, което понижава кръвното налягане. След това обаче кръвното налягане отново се повишава и става по-високо от преди. От своя страна, след пиене на чай или кафе, кръвното налягане може да се повиши в рамките на няколко часа.Червено вино и туршия? Млад българин откри как може да преборим холестерола и високото кръвноНовооткритият Център за приложни изследвания и иновации в Софийския университет дава възможност на 2…Oct 14 2019skafeto.comЕкспертите разкриха кои са най-опасните показатели на кръвното наляганеНашите показатели на кръвното налягане в тялото изразяват общото ни състояние. Налягането на циркули…Aug 20 2019skafeto.com


loading...