FIT CHALLENGE 2022

Млада фитнес инструкторка от Горна Оряховица накара 20 хиляди жени от цялата ни страна да се замислят за здравето си и да свалят натрупаните по време на празниците и ковид изолацията в домовете излишни килограми. Просто успява да ги накара да се включат в обявеното от нея социално предизвикателство FIT CHALLENGE 2022 във Фейсбук, пише Телеграф.

Стефани Събчева е създател на групата, която е феноменална, тъй като освен че помага, допуска и всеки в нея да може да се запише и включи напълно безплатно. Основата цел на инициативата е участниците да си създадат трайни полезни навици, които със сигурност ще донесат и желаните резултати във визията им. Мотото на групата е: „Как да станем най-добрата версия на себе си, докато тренираме и се храним здравословно.” Идеята за създаването на групата идва на Стефани миналата година, когато заради ковид пандемията фитнес залите бяха затворени. За да помогне на нуждаещите се от поддържане на формата си в домашни условия, младата инструкторка решава да започне да публикува подходящи упражнения в групата си.

Първата стъпка, която Стефани препоръчва на всяка жена, която е решила да се включи в отправеното предизвикателство, е да си направи входящи контролни измервания на: талията, ханша, бедрото, ръката и гръдната обиколка, да измери теглото си на гладно, рано сутрин, както и да си направи селфи пред огледалото, за да има в процеса на промяната изходна база за сравнение и постоянна мотивация да продължава.

Фитнес инструкторката се е постарала да мотивира последователките си с разнообразни методи: подходящ хранителен режим, използване на подходящи хранителни добавки, записи на видеотренировки. Предложените от Стефани рецепти са за нискобюджетни, бързи, лесни и достъпни за всички ястия, които не бъркат дълбоко в семейния бюджет. Много важно е обаче тези ястия да бъдат така подбрани и комбинирани, че да успеят да набавят за организма необходимите протеини, въглехидрати, мазнини, витамини.

Основното правило, което фитнес инструкторката припомня на последователите си, е, че за да има предизвикателството успех и да е налице процес по сваляне на килограми, приеманите калории да са по-малко от изразходваните, т.е. да е налице т.нар. калориен дефицит в организма. За поддържането на постоянна мотивация сред участничките в групата се дава възможност всяка от тях да публикува коментари, да споделя проблеми и да иска съвети, или пък просто да публикува снимки на ежедневното си хранително меню за стимул на останалите.

За да влезе тялото в добра физическа форма, наред с храната от важно значение са още и физическите упражнения и тренировки, които могат да се провеждат и при домашни условия при липсата на възможност за посещения на фитнес зали и комплекси. Поради това младата фитнес инструкторка предлага прости упражнения, неизискващи някакви специални и скъпоструващи уреди и приспособления.

Упражненията си тя е записала и представя под формата на клипове, като препоръчва начинаещите да ги изпълняват по три, а напредналите по пет пъти в седмицата. В продължение на час инструкторката демонстрира много добро разгряване на мускулите на цялото тяло, за да се избегнат потенциално възможни разтежения и травми. След като мускулните групи вече са добре подготвени, се пристъпва и към конкретните упражнения за различните части на тялото.

В създадения от Стефани тренировъчен календар е предложено в понеделник да се тренира долната част на тялото, във вторник – горната, в сряда да се отдели внимание на седалището и корема, в петък и в събота да се прави кръгова тренировка, а в четвъртък и в неделя се почива. „Тренировките и здравословното хранене не са само за да изглеждаме добре. Те са най-вече за да бъдем здрави и да се радваме на живота. Тялото ни наистина е способно на много, но трябва да се грижим за него. Не може само да искаме, без да даваме.

Създадената група във Фейсбук не е първата публична изява на 24-годишната фитнес инструкторка. Преди година тя представи във виртуалното пространство експеримент, с който разби мита, че здравословното хранене е скъпо и недостъпно за повечето хора. В мотивиращия си клип тя показа, че само за 10 лв. човек може да си набави подходящи и качествени продукти за цели два дни: свинско месо, яйца, извара, тиквички, картофи, моркови, овесени ядки, банани. Рецептите, които младата дама представи, са такива, че получените ястия може да се поставят в кутия и да се вземат на работното място или в университета, където да бъдат консумирани вместо вредните и мазни сандвичи, пици и банички. „Това предизвикателство показа, че човек може да се храни здравословно и с малък бюджет. Здравето е най-ценното и най-важното нещо, което имаме и трябва да правим всичко възможно, за да го съхраним”, обяснява Стефани Събчева.

Младата дама е лицензиран консултант по хранене и има над 70 хиляди последователи в социалните мрежи. С фитнес тя започва да се занимава, когато е на 17 години. Тъй като мечтаела да прилича на световните модели и звезди, българката започва да спазва строга диета и да прави тежки и изтощителни упражнения. В резултат на това тя успяла да си докара хранително разстройство. Изводът, до който стигнала, е, че човек не трябва да опитва да се сравнява с другите и да им подражава сляпо, а да намери най-правилния път за себе си, по който да върви с умерени крачки до постигане на заветната цел. „Когато искаш нещо силно и повярваш достатъчно в себе си, нещата се получават. Дали е лесно, не е. Дали си заслужава, определено”, категорична е младата фитнес инструкторка Стефани Събчева от Горна Оряховица.

Още от Здраве


loading...