нови случая на коронавирус в страната последници SARS-COV-2 AstraZeneca ваксина антитяло блокира коронавируса ваксина за борба с новия коронавирус в Германия ваксина срещу COVID-19

В продължение на шест месеца учени и лекари анализират информация относно вредните последници, които нанася на органите в човешкото тяло SARS-COV-2, но въпреки повече от 400 хиляди смъртни случая, милиони пациенти и хиляди изследвания и доклади, картината не е изяснена напълно. Това обобщава нова публикация на Би Би Си, цитирана от news.bg. Медията се позовава на публикации в Independent, Los Angeles Times и Mail Online.

Данните, получени от британски изследователи, показват, че основните симптоми на заболяването могат да се появят, изчезнат и да се появят отново в рамките на 30 или повече дни, което е забележимо по-дълго от официалния двуседмичен период, който е посочен от експерти на Световната здравна организация (СЗО). А за някого болестта може да означава само началото на дълга и болезнена борба с вируса, която може да се превърне в нов „посткоронавирусен синдром“.

Според авторитетното списание Science, този коронавирус „прави неща, които никоя болест, известна на човечеството, не е правила“.

Докато властите предприемат една мярка след друга в опит да спрат разпространението на инфекцията и лекарите (напразно) потърсиха лекарство или ваксина, която може да преодолее болестта, научихме за коронавируса всички нови подробности и представата ни за него се промени в някои аспекти.

В началото изглеждаше като често срещано респираторно заболяване като ТОРС или птичи грип, но по-късно се оказа, че коронавирусът (официалното му име е SARS-CoV-2) може да засегне белите дробове, мозъка, назофаринкса, очите, сърцето, кръвоносните съдове, черния дроб, бъбреците и червата, тоест буквално всички жизненоважни органи.

Има още един важен въпрос: Може ли вирусът на SARS-CoV-2 да остане в човешкото тяло в състояние на покой и няма ли да се прояви под някаква форма след няколко години?

В това няма да има нищо изненадващо, казват лекарите, защото са известни вируси, които се държат по този начин. Например, след като човек е прекарал варицела, херпесният вирус, който го е причинил, не изчезва никъде, той може спокойно да се скрие десетилетия и след това, ако е необходимо, води до болезнен херпес зостер.

А вирусът, който причинява хепатит В, може да доведе до рак на черния дроб след много години.

Дори вирусът Ебола, открит много месеци по-късно при оцелели пациенти в очната течност, впоследствие причинява слепота при 40% от заразените.

Ето защо, предвид факта, че SARS-CoV-2 предпочита белите дробове, лекарите подозираха, че именно там вирусът може да предизвика необратими промени.

Докато лекарите се опитват да оценят щетите, причинени на различни органи на пациенти, които са имали Covid-19, те се сблъскват с много очакван проблем: хората, страдащи от заболявания на белите дробове, сърцето, бъбреците или кръвта, като правило, стават първите жертви на коронавируса. В техния случай заболяването най-често протича тежко.

Едно обаче е ясно: когато симптомите на инфекция започнат да се проявяват, функциите на много органи се нарушават, а отказът на един води до отказ на останалите.

Острият възпалителен процес води до инсулти и инфаркти.

Усложненията на сърдечно-съдовата система не са характерни само за Covid-19. Много вирусни заболявания могат да причинят миокардит. И въпреки че повечето пациенти се възстановяват, при някои увреждането на сърдечния мускул е необратимо. При коронавируса обаче се стига до аритмия и нарушаване на кръвообращението и задух.

Много вирусни заболявания могат да причинят миокардит. И въпреки че повечето пациенти се възстановяват, при някои увреждането на сърдечния мускул е необратимо.

Освен това Covid-19 влияе негативно на самата кръв. При 38% от 184 пациенти с коронавирус, които са били на интензивно лечение в Холандия, е установено повишено съсирване на кръвта и почти една трета от тях са показали кръвни съсиреци.

Въпреки че коронавирусът засяга предимно белите дробове, при някои пациенти инфекцията се разпространява и в бъбреците.

При пациенти с остра бъбречна недостатъчност рискът от смърт е бил 5 пъти по-висок, отколкото при обикновените пациенти с коронавирус.

От 214 пациенти, изследвани с Covid-19, една трета показва неврологични симптоми, включително замаяност, главоболие и когнитивно увреждане.

Засега учените се чудят само какво е причинило тези симптоми.

Вижте още:
България се включва в европейската инициатива за ваксина срещу COVID-19Министър-председателят Бойко Борисов разпореди на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев да пре…Jun 14 2020skafeto.com

2 млрд. дози ваксина за Covid-19 могат да бъдат доставениAstraZeneca съобщи, че ще може да достави два милиарда дози потенциална вирусна ваксина, предаде BBC…Jun 5 2020skafeto.com

БАН: Прототипът на ваксина срещу SARS-COV-2 е почти готовТърсенето на ваксина срещу SARS-COV-2 напредва в цял свят и вероятно през есента ще има доста протот…Jun 9 2020skafeto.com

СЗО иска всички хора да имат достъп до ваксинаСветовната здравна организация (СЗО) във вторник прие резолюция, която обещава международно сътрудни…May 20 2020skafeto.com

loading...