Професор Христо Мермерски

Професор д-р Христо Мермерски е автор на 30 книги в областта на целебното и здравословно хранене, народната и природната медицина. В съавторство със сина си д-р Йонко Мермерски е издал книги в областта на лечебните качества на над 200 храни и билки. Работи в областта на природната и народната медицина от 1957 г. Описал е съдържанието на хранителни вещества и елементи в 100-те най-лечебни и най-любими на българите храни, както и болестите, които те предотвратяват и лекуват. Изложеното в книгите му се базира на изследвания в 152 лаборатории, университети, научни институти. Бил е зам.-министър на земеделието и съветник по биологичните науки, технологиите и селското стопанство в българското посолство във Вашингтон. Живял е 10 години в САЩ и е преподавал в американски университети, в Европа, Судан и Етиопия. Като преподавател, лектор, изследовател е гостувал в повече от 150 университета в САЩ, Русия, Европа, Африка и Азия.

В пика на жегите той съветва да не допускаме в никакъв случай претопляне на организма, а особено внимателни да бъдат хората с проблеми в сърдечно-съдовата и дихателната система, защото това може да доведе до инсулт или инфаркт, пише retro.bg.

„Трябва да се консумират колкото може повече зеленчуци и плодове. Сега е сезонът на дините – най-разхлаждащият плод, наричан царица на пустинята.

Професор Мермерски: Пловдивският домат пази от рак!
Професор Христо Мермерски

Само 250 грама диня осигуряват дневната доза витамин С и витамин А.

Няма проблем да се консумира и килограм диня, тогава организмът ще бъде охладен и презареден с витамини. Това е особено важно в пика на жегите“, коментира специалистът.

На хора, които имат проблеми със сърцето и храносмилателната система, той препоръчва да консумират настърган малък морков, който осигурява витамин А.

Сезонни плодове и зеленчуци, които ще дадат свежест на лятотоЛято, слънце, море, ваканция, почивка, приятни емоции и множество щастливи мигове, споделени с прият…Jul 29 2019skafeto.com

Ако такива прекалят с дозата синтетичен витамин А, ще получат главоболие и болки в черния дроб. Той продължава да твърди, че доматът е най-силната суперхрана. „В района на Пловдивско и Пазарджишко виреят най-вкусните домати, а 100 грама консумиран домат осигурява не само витамини А и С, но и ликопен, който пък има силно противораково действие“, категоричен е проф. Мермерски.

Според него факторите, от които зависи дълголетието, са два  – генетическата обусловеност и начинът на хранене. „Най-уникалният начин е лечението чрез хранене. Едва на второ място е лечението чрез билки, на трето – чрез сокове, на четвърто – чрез пречистване на организма, на пето – чрез движение и физически упражнения.

Преди повече от 120 г. при 6 милиона население и нулево медицинско обслужване сме имали 2460 столетници. Сега официално имаме едва 171 столетници и живеем най-кратко в Европа – дори албанци, македонци, босненци живеят от 2 до 4 години по-дълго от нас“, обяснява медикът. Той призовава и да не прекаляваме с месото, а да гледаме да го заменяме с по 40 грама ядки на ден, от които можем да си набавим същите полезни вещества, но без да вредим на най-важните органи в тялото.
Спасете се от досадните болки в кръста и дископатията с тази рецепта от известния професор МермерскиЕдно от най-често срещаните заболявания на опорно-двигателната система е дископатията. Това е така, …Jul 13 2018skafeto.com

loading...