здравеопазването
Проф. Александър Чирков

Роден е в Лом на 27 януари 1938 г. Завършва Висшия медицински институт в София през 1962 г.

Заминава през 1966 г. за Западен Берлин, където специализира при известния кардиохирург проф. Бюхлер. Остава там като лекар в Университетската болница, после се прехвърля в Западна Германия – в университета във Франкфурт на Майн и в университета във Фрайбург, където е професор от 1981 г.

През 1984 г. се завръща в България, поканен от акад. Атанас Малеев, ректор на Медицинската академия и заместник-министър на здравеопазването. Извършва първата сърдечна трансплантация в България и на Балканите през 1986 г.

Дълги години е директор на болницата „Св. Екатерина“.

Проф. Александър Чирков: Тъжно ми е. Дадох 360 000 евро мои пари, а ми взеха болницата и…Светилото в световната кардиология професор Александър Чирков окончателно е зачеркнал София като дес…Apr 18 2017skafeto.com

Проф. Чирков печели световна популярност и признателност за професионализма си в сферата на сърдечните болести, операции, трансплантации.

Александър Чирков каза много тежки истини за състоянието на здравеопазването в България. В интервю за „Фрогнюз“ забележителният лекар с болка призна, че истинска реформа в здравната система в България е имало само в последните 10 години от управлението на Тодор Живков.

Благодарение на нея в страната е била създадена перфектна организация и нещата са тръгнали в правилната посока. Самият Тато е казвал за случващото се в здравеопазването: „Никой да не го спира!“.

Проф. Чирков със съжаление признава, че с настъпването на демократичните промени всичко хубаво в системата е приключило и е било съсипано. По думите му за да има работеща здравна каса, трябва да се изготви ценоразпис на услугите, а не да се залага на клинични пътеки.

Необходим е също така екип от около 80 добри доктори, който да обикаля из страната и да упражнява контрол. Друг важен елемент е непрекъснатото усъвършенстване на лекарския състав. Професор Александър Чирков припомни, че лично той е довел у нас група именити американски лекари, които в продължение на месец са обикаляли страната и са чели лекции.

Той е категоричен, че без добри и квалифицирани лекари няма как да има добро здравеопазване.Проф. Чирков разкри 2 много важни рецепти за здраво сърце. Не го увреждат цигарите, а…Светилото в кардиологията професор Александър Чирков разкри 2 много важни начина да поддържаме сърце…Jan 25 2017skafeto.com


loading...