сензационно откритие за високото кръвно налягане

Ново проучване показва връзка между дефицита на цинк в организма и високото кръвно налягане. Констатациите биха могли да помогнат на учените да изработят нови начини за намеса при рисковите пациенти. Досега учените не успяват да определят точно ролята на цинка за развитието на хипертония. Например хора с определени състояния като диабет тип 2 и хронично бъбречно заболяване обикновено имат дефицит на цинк и високо кръвно налягане. Учените все още не са наясно дали нивата на цинка са причина, или става дума за ефект от повишеното кръвно налягане.

Други проучвания показват, че хората с по-ниски нива на цинк са по-склонни да бъдат хипертоници. Екипът на новото изследване по темата публикува своите констатации в “Американски журнал по физиология”, пише на сайта medicalnewstoday.com.

Бъбреци и хипертония
Абсорбцията на натрий играе жизненоважна роля за понижаване на кръвното налягане. Особено важен е натриевият хлорид в бъбреците. Той абсорбира натрия от течността, която е предназначена да стане урина, и я подава обратно в тялото. По принцип по-ниските нива на натрий в урината съответстват на повишено кръвно налягане. С други думи, когато натриевият хлорид е прекалено активен, той се изпомпва повече обратно в тялото, урината премахва по-малко, а кръвното налягане се повишава.

Редица протеини могат да взаимодействат с натрия, за да променят количеството му, което тялото абсорбира и екскретира. Цинкът действа като кофактор, което означава, че влияе върху активността на широк спектър от протеини, включително ензими, транскрипционни фактори. Изследователите смятат, че цинкът въздейства върху един от протеините, които смекчават натрия, въпреки че работят, за да намерят доказателства за това.

Ролята на цинка
В това последно проучване учените провели серия от експерименти, за да изследват връзката между цинка и хипертонията и да наблюдават ролята на натрия. Първо те показали, че мишките, които имат диета с по-ниски нива на цинк, развиват хипертония. След това разделили тези животни на две групи. Те направили на половината от животните диета, която съдържала адекватни нива на цинк.

Както се очаквало, кръвното им налягане скоро се върнало към нормалното.
Изследователите дали на останалите мишки хидрохлоротиазид, лекарство, което инхибира натрий. Кръвното налягане на тези животни също се нормализирало. Това е така, защото натрият спрял да се изпомпва обратно в тялото, което позволявало на урината да го отведе извън организма.

В други експерименти изследователите работили върху животински тъкани в лаборатория. Те показали, че натриевият хлорид е отговорен за хипертония, която е медиирана от дефицит на цинк.

Те също така установили, че активността на натриевият хлорид се променя от наличието на цинк. Активността на натрия се увеличавала, когато цинкът бил на по-ниско ниво. Учените смятат, че когато цинкът е в недостиг, натриевият хлорид е по-стабилен и следователно може да функционира по-дълго.

Авторите пишат: “Разбирането на специфичните механизми, чрез които дефицитът на цинк допринася за нарушаване на регулацията на кръвното налягане, може да има важен ефект върху лечението на хипертонията в условията на хронично заболяване”.


loading...