Здраве

Какво определя дали да сме слаби или дебели?

Какво определя дали да сме слаби или дебели?

Според изследване на група учени гените ни са факторът, който определя дали да сме слаби или дебели (по точно – 80% от теглото и формата на тялото). Тоест, ако майка ви, а преди нея и баба ви, са от пълничкия тип, то и вие много вероятно да сте склони към напълняване. Учените коментират, че както от всяко правило има изключение, така и тук това е напълно възможно.

В днешни дни съществена роля за фигурата играят личният избор и средата, в която живеем. Освен това имайте предвид, че по своето време нашите родители не са имали нашето ежедневие – нямало е фитнеси, ежедневието им не е било така забързато като нашето, сега има и купища диетични храни. Тоест, малко или много, можем да окажем съпротива на гените си.

Учените установили, че някои аспекти на формата и размерите на женското тяло са в по-голяма степен свързани с гените, отколкото други. Например натрупването на мускулна маса. Има по принцип хора, на които им трябват адски усилия, за да натрупат мускули. Други, които са се родили с „мускулни“ гени, просто постигат това с лекота.

Изследователите също стигнали до извода, че жените с ябълковидни фигури са по-генетично свързани, отколкото тези с крушовидните и много слабите фигури. Дефакто, ако майка ви има тлъстини в зоните около дупето и корема, и на вас се полага същата съдба.

В хода на изследването учените открили и гена Neurexin 3. Той е този, който е виновен да изпитваме апетит. Този ген присъства в организма на около 20% от хората и предопределя склонността към преяждане. Ето защо в някои фамилии затлъстяването е просто наследствено.

Гените като цяло са упорити. Дори да спазвате диети и да успеете да отслабнете няколко килограма, почти веднага ще ги възстановите. Какво е обяснението на учените за това? Просто на всеки човек му е генетически заложено теглото и когато тръгне да тероризира организма си с диети и режими, той започва да се съпротивлява, ако загуби повече от 10% от това теглото.

Учените все пак имат и добра новина – че чрез спортуване може да се оформят мускулите и да се спре пълнеенето. Но тук отново има едно „Но! „. Когато наближи менопаузата при жените, мускулната им маса започва да намалява. И тогава има вероятност тялото да придобие формата, която му е генетически заложена. Освен ако не практукуват някакъв спорт и след 50-годишна възраст.

loading…


Copyright © 2016-2019 SKAFETO.COM Всички права запазени.

До горе
Препоръчано
Известно е, че всеки човек мисли по различен начин - при едни е по-развито аналитичното…
error: Съдържанието е защитено!