слаби дебели гени фитнес

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Според изследване на група учени гените ни са факторът, който определя дали да сме слаби или дебели (по точно – 80% от теглото и формата на тялото). Тоест, ако майка ви, а преди нея и баба ви, са от пълничкия тип, то и вие много вероятно да сте склони към напълняване. Учените коментират, че както от всяко правило има изключение, така и тук това е напълно възможно.

В днешни дни съществена роля за фигурата играят личният избор и средата, в която живеем. Освен това имайте предвид, че по своето време нашите родители не са имали нашето ежедневие – нямало е фитнеси, ежедневието им не е било така забързато като нашето, сега има и купища диетични храни. Тоест, малко или много, можем да окажем съпротива на гените си.

Учените установили, че някои аспекти на формата и размерите на женското тяло са в по-голяма степен свързани с гените, отколкото други. Например натрупването на мускулна маса. Има по принцип хора, на които им трябват адски усилия, за да натрупат мускули. Други, които са се родили с „мускулни“ гени, просто постигат това с лекота.

Изследователите също стигнали до извода, че жените с ябълковидни фигури са по-генетично свързани, отколкото тези с крушовидните и много слабите фигури. Дефакто, ако майка ви има тлъстини в зоните около дупето и корема, и на вас се полага същата съдба.

В хода на изследването учените открили и гена Neurexin 3. Той е този, който е виновен да изпитваме апетит. Този ген присъства в организма на около 20% от хората и предопределя склонността към преяждане. Ето защо в някои фамилии затлъстяването е просто наследствено.

Гените като цяло са упорити. Дори да спазвате диети и да успеете да отслабнете няколко килограма, почти веднага ще ги възстановите. Какво е обяснението на учените за това? Просто на всеки човек му е генетически заложено теглото и когато тръгне да тероризира организма си с диети и режими, той започва да се съпротивлява, ако загуби повече от 10% от това теглото.

Учените все пак имат и добра новина – че чрез спортуване може да се оформят мускулите и да се спре пълнеенето. Но тук отново има едно „Но! „. Когато наближи менопаузата при жените, мускулната им маса започва да намалява. И тогава има вероятност тялото да придобие формата, която му е генетически заложена. Освен ако не практукуват някакъв спорт и след 50-годишна възраст.


loading...