Израелски учени направиха пробив в борбата с рака и откриха слабото място на злокачествените ракови клетки с висока степен на хромозомна нестабилност. Откритието може да помогне за прилагането на нови лечения на болните от рак, пише „Джерусалем поуст”. Екип от изследователи, ръководени от учени от университета в Тел Авив, твърдят, че са открили „ахилесовата пета“ на раковите клетки, което в бъдеще може да доведе до разработването на изцяло нов набор от медикаменти и методи на лечение на рак, предаде БГНЕС.

На учените отдавна е известно, че злокачествените клетки имат необичаен брой хромозоми, разказва д-р Ури Бен-Давид от Медицинския факултет „Саклер” в университета в Тел Авив, който ръководи изследването.

Хората имат 46 хромозоми (два комплекта по 23), но при заболяване от рак този брой се променя, тъй като по време на клетъчното делене се извършва хромозомна сегрегация, която може да доведе до феномен, наречен анеуплоидия.

Пробив: Израелски учени откриха слабото място на злокачествените раковите клетки
Животът на раковата клетка

Анеуплоидията или наличието на необичаен брой хромозоми в клетката, не само причинява често срещани генетични нарушения, но е и отличителен белег на раковите клетки. Този феномен се наблюдава при около 90% от туморите и 75% от раковите заболявания на кръвта.

Според Бен-Давид, това откритие дава възможност за изцяло нова посока на медицински изследвания.

Учените се опитват да установят как могат да се възползват от тази уникална разлика между раковите и нормалните клетки, за да убият селективно раковите клетки.

Изследването, публикувано в научното списание „Nature”, е проведено в лабораторията на Бен-Давид в университета в Тел Авив в сътрудничество с шест лаборатории в четири други държави – САЩ, Германия, Нидерландия и Италия.

„Общото виждане е, че след като разберем по какво анеуплоидните клетки се различават от нормалните и открием ахилесовата им пета, това ще даде възможност за селективно унищожаване на раковите клетки“, обясни Бен-Давид.

Вижте още:
Израел ще издава „зелени пропуски“ на ваксинираните лицаВ Израел е ваксинирана една четвърт от населението и на ден се поставят по 200 хиляди дози от ваксин…Jan 22 2021skafeto.com


loading...