Слънчеви бани през пролетта

Слънчевите бани допринасят за производството на витамин D в организма, но за да не навредят ултравиолетовите лъчи на кожата, трябва да се вземат предвид редица фактори, отбеляза Елена Кудашкина, лекар, дерматолог и козметолог в интервю за радио Спутник.

„Трябва да се има предвид, че въздействието на ултравиолетовото лъчение зависи от типа кожа. Трябва също така да разберем по кое време на деня човек излиза да прави слънчеви бани: сутрин, на обяд или вечер. Позицията на слънцето, ултравиолетовата активност се променя. Трябва ясно да разберем, че слънчевата радиация е полезна за кожата само в определени часове.

Например, през зимата е напълно възможно да бъдете на слънце от 11 до 16 часа. Но през пролетта и лятото не препоръчваме да правите такива слънчеви бани. През тези сезони можете да правите слънчеви бани само преди 11 часа и след 16 часа. През пролетта се препоръчва да правите слънчеви бани не повече от 30-60 минути, а през лятото – не повече от 15-30 минути, а 30 минути е в 8-9 сутринта, а по-близо до 11 часа – само 15 минути, уточни Кудашкина, предава „Дарик“.

Лекарят обясни какво да правим, ако кожата се зачерви от излагане на слънце.

„Дългите слънчеви бани са вредни, защото това е много голямо натоварване за кожата. Ако кожата се зачерви, значи сме я увредили и трябва да приемате антиоксиданти вътре, а отвън да използвате кремове, които намаляват тази реакция“, посъветва Елена Кудашкина.

През пролетта по правило температурата на въздуха не позволява събличане до бански и мнозина излагат лицата си на слънце. В този случай важат същите правила – можете да правите слънчеви бани само сутрин и вечер, добави Елена Кудашкина.


loading...