Солната стая е холистичен метод за поддържане на здрави и чисти дихателни пътища. И не само.

Посещението в солна стая би могло да повлияе за засилването на имунитета ви, за подобряването на състоянието на кожата на лицето, за облекчаване на алергии, кожни заболявания като екземи, псориазис и др., както и инфекции на горните и долните дихателни пътища.

Престоят ви в солна стая ще направи дишането ви по-леко, ще изгони бързо вирусите и бактериите, и ще прочисти носа ви от хрема, слуз и алергенни частици.

Защо тогава понякога си тръгваме с кашлица след солна стая и нормално ли е това?

Нека първо да обясним как „работи“ солната стая. Всяко помещение е декорирано със сол по стените и земята. Нейната роля е не само декоративна, но и създава здравословен микроклимат подобен на този в солните мини и пещери. Така стаята става изолирана, чиста среда, предотвратява се развитието на мухъл, и се поддържа еднаква влажност и температура. Може да се наложи през зимните месеци допълнително затопляне на въздуха, както и подово отопление, за да се поддържа температура около 24 градуса, която е оптималната препоръчителна за солните стаи.

Освен солта по стените и пода, за да бъде ефективен престоя ви всяка стая трябва да е снабдена с т.нар. халогенератор. Така солната стая се използва за халотерапия.

 

Какво е халогенератор?

Халогенераторът е специално създадена машина, която се използва за разпръскване на микрочастици медицинска, пречистена сол в самата стая. Машината е съобразена с капацитета на помещението и се свързва с него чрез тръба. През тази тръба преминава вътре разпрашената на микрони сол, която посетителите вдишват, докато прекарват време в солната стая. Попаднала в дихателните пътища солта убива по пътя си бактериите. Тя има антимикотично, антимикробно и антибактериално действие. Наред с това има свойството да втечнява секрета.

И ето, стигнахме до едната възможна причина да излезете с „влажна“ кашлица от солната стая. Това е признак, че сте започнали да чистите и изкарвате ненужната слуз от организма ви. Заедно с кашлицата втечнения секрет може да излиза и през носа, и по този начин да изчисти и упоритата „задна“ хрема. С подобно действие е солната инхалация и при пушачите, които също започват да чистят организма си при посещенията в солна стая.

Ако кашлицата ви е суха бъдете малко по-внимателни, защото в солните стаи се извършва солна инхалация със сух аерозол, не като в домашни условия с натриев хлорид като течност и инхалатор. В този случай се получава сухо върху сухо и е възможно от това да чувствате дразнене в гърлото. Но това не е страшно и обикновено преминава до няколко часа.

Друга възможна причина е да сте предозирали с посещенията си в солна стая, но това също е голяма рядкост. Може да се получи в случай, че сте започнали да посещавате солни стаи и не сте пропускали един месец и повече.

Затова препоръчителните последователни сесии са около 20, след което е добре да направите поне 10-на дни почивка, или да посещавате солната стая през ден.

Ако е само за профилактика – достатъчно е преди всеки сезон да правите 15-20 сесии или пък всяка седмица по 2-3 пъти. При хрема и настинки 4-5 последователни посещения дават добър резултат.

При алергии се препоръчват около 15 солни инхалации преди всеки сезон.

В заключение можем да обобщим, че солните стаи са много по-ефективен метод от инхалациите вкъщи. Най-удобното е, че не трябва да ги правите през час, както в домашни условия, а едно посещение на ден е напълно достатъчно. И е много забавно за децата да си играят в солта като на пясъка на морето. Възрастните пък посещават солните стаи често само за профилактика и релаксацията в приятната, бяла и безопасна обстановка. Вероятността да се заразите с вирус от друг клиент е нищожна, заради постигнатия здравословен климат и постоянното разпрашване на солните частици, които пречистват въздуха.

 


loading...