родопска билка Лопен

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Точно сега е времето на цъфтеж на старата родопска билка Лопен. Всички поляни в Родопите, където е сухо и слънчево, са покрити с него, пише Марица.бг. Дълголетниците от село Чурен също го събират и сушат. Освен лечебните си свойства билката достига височина 2 метра и е идно от най-красивите български планински цветя.

В стари времена са го наричали Бабяк, Богородична хурка, овча опашка и царска свещ. Една от интересните особености на лопена е, че е двугодишно растение. Всеки негов цвят цъфти само един ден. Сутрин се отваря, а вечерта – увяхва.

Когато го берете за билка – взимайте само венчето и срасналите се с него тичинки. Прецъфтелите цветове не се взимат. Събраното не трябва да се мачка. Събраният лопен трябва веднага след набирането му да се суши. Венчетата се разстилат на рамки или стелажи, застлани с хартия в проветриви стаи.

Лопен

След като влагата изчезна – билката може да се доизсуши на слънце. От 10 килограма сухи цветове може да се получи кило сух лопен. Билката е използвана още по времето на древните траки. Помага при всякакви ларингити и досадни кашлици.

Запарката помага за при отхрачване и при възпаления на хранопровода, стомаха и червата.

Чудотворната запарка
Преди да приготвите запарка от лопен – направете консултация с лекуващ лекар. Сложете една супена лъжица от сухата билка в 300 грама вряла вода. Прецедете течността.

Подсладете я с малко мед. Пие си три пъти преди лягане.